eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Szemétügyben állt össze a Mol és a főváros

A Mol és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezetése aláírta a két cég közötti szándéknyilatkozatot, amely után létrejöhet az a társaság, amely 2023. július 1-től Budapest és a központi régió hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait láthatja majd el.

A közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és a Mol. A szerződő felek szándéka szerint az új vállalat régiókoordinátorként jövő júliustól látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat Budapesten és mintegy 50 településen.

A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközpark az új gazdasági társaság tulajdonába, kezelésébe kerül. Ezáltal

a társaság átveszi az eszközöket és a jelenlegi mintegy 1300 fős szakembergárdát is.

A Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hulladék begyűjtését végzi a főváros és 10 agglomerációs település mintegy kétmillió lakosa és több tízezer vállalkozása számára.

Az új társaság jól illeszkedik az egy éve elindított Stadtwerke városüzemeltetési koncepcióba, amelynek egyik előnye éppen a különböző infrastruktúrával rendelkező társaságok hatékonyabb működtetése – fogalmazott az aláírást követően Mártha Imre, a Budapesti Közművek vezérigazgatója.

A Mol a hulladékkoncesszióval azt a feladatot vállalta, hogy komoly szakmai munka és beruházások révén egy fenntartható, körforgásos gazdaságot támogató rendszerben kezeli a hazai hulladékot a következő évtizedekben. Amellett, hogy ez mindannyiunk érdeke, ez az Unió elvárása is - mondta el Dr. Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese.

Előzmény

A Magyar Állam nyáron bejelentette, hogy a Mol Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a Mol lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A lépés illeszkedik a Mol stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz. A Mol vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forintértékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×