eur:
392.29
usd:
360.7
bux:
72367.51
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay

Újra eljöhet a visszaváltható üvegek kora - erről beszélt az államtitkár

A hulladékgazdálkodás magyarországi jövője volt a téma a Klímapolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A hulladékgazdálkodás jövőjéről, a célokról Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára beszélt.

Mint korábban az Infostart megírta, a Mol Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot, így 2023. július 1-jétől 35 évig lesz felelős az évi mintegy ötmillió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért.

A lépés illeszkedik a Mol stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz. A Mol vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

"Ennek nem titkolt célja, hogy minél hamarabb el tudjuk érni azokat az unió által kitűzött célokat, illetőleg magunk által megfogalmazott fenntarthatósági értékeket, amelyek segíthetnek a magyar gazdaság versenyképességének fenntartásában" – mondta az InfoRádiónak Raisz Anikó, a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A célértékek szerinte kétféleképpen érhetőek el: szemléletformálással és a lakosság, a gazdasági szereplők együttműködésével, amit szabályozókkal az állam is tud segíteni. A célokat úgy szeretnék elérni, hogy az ökológiai fejlődés mellett az ökonómiaira is koncentrálnak.

Fontos szerepet játszik majd a tervezett visszaváltási rendszer,

ami nem ismeretlen a magyaroknak. Raisz Anikó szerint ennek sokkal kiterjedtebb formában kell megvalósulnia ahhoz, hogy 2029-re el lehessen érni a kilencvenszázalékos visszagyűjtési arányt az üveg-, a műanyag és az alumíniumcsomagolásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×