eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Baj van, hat hete áll a mézpiac

A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani – mondta érdeklődésünkre Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke. Hat hete komoly gondokat tapasztalnak a mézértékesítésben.

A Dunától keletre a napraforgó meghatározó bevételi forrása a méhésztársadalomnak, róla a méhek jelentős mennyiségű "alapanyagot" tudnának gyűjteni, ám idén az aszály miatt jelentős károkat szenvedtek el a napraforgótáblák, a szárazság miatt pedig nektárhiány lépett fel.

Mint Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke ebből kiszűrte, a szokásos nektármennyiség fele sincs idén, a repce pedig nem olyan növény, amely sokat hozzá tudna tenni, igaz, az akácméz termése "jó közepes" lehet.

Az összkép tehát nem túl rózsás.

"Sajnos kellemetlen a helyzet, az átlagosnál jóval gyengébb termelési évet zártunk, de ennél is nagyobb gond talán, hogy

a mézpiac már hat hete leállt, nincs mézértékesítés, nagyon sok termelőnél pedig ottragadt a kevés megtermelt méz is, nincs bevételi forrásuk"

– ecsetelte.

De miért áll hat hete a mézpiac?

"Hivatalos információnk nincsen, nem is tudunk arról, hogy mi miatt áll, az országos egyesületünk is csak találgatja az okokat. Valószínűleg több összetevős a dolog:

  • a nyugati kereskedők, kicsomagoló-üzemek kevesebb mézet igényelnek, mint a korábbi években, a recesszió hatásaitól félve,
  • lehetséges, hogy a megtermelt ukrán méz jóval korábban került piacra a szokásosnál,
  • nem tudni, a mézkereskedők milyen úton, honnan szereztek be olcsó mézet, lehet, hogy Európán kívülről is"

– vélekedett Haász Ferenc.

Ebben a helyzetben amit tenni tudnak, jelzést tettek a szaktárca felé, de azonnal intézkedést nem lehet tenni, de azok a vállalkozók, akik pár éve vettek fel 10-12-15 millió forintnyi kölcsönt,

"a mézzel nem tudnak fizetni a boltban, az iskolában pedig az étkezésért;

ha a mézüket nem tudják eladni, még teljesíteni sem tudják a vállalt feltételeket" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×