eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

MNB-jóslat: a fizikai pénz el fog tűnni

A jövő a digitális jegybankpénzé, a jegybankoknak ugyanakkor nem szabad kiadniuk a kezükből a pénzkibocsátás monopóliumát – mondta egy konferencián a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás.

A pénz digitalizációja nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség is, ilyen szempontból Virág Barnabás jegybanki alelnök szerint éppen egy korszakváltás határán vagyunk, amit több tényező is alátámaszt. Az MNB vezetőhelyettese a Pénz digitalizációja – kulcs a XXI. századhoz címmel adott elő a Portfolio Future and Finance 2022 konferenciáján.

A korszakhatárt jelző tényezők:

  • rendkívüli infláció
  • új technológiák megjelenése
  • geopolitikai súlyponteltolódás
  • globalizációs megatrendek megjelenése

Virág Barnabás úgy vélekedett, ezek miatt a 2020-as évek nagy átalakulást hozhatnak. Szerinte a pénzteremtés monopóliuma a jegybanktól fokozatosan áttolódott a kereskedelmi bankokhoz.

"A kereskedelmi bankok a hitelezésen keresztül, illetve a visszafogott szabályozás következtében gyakorlatilag 2008-at megelőzően önmagukban is óriási mennyiségű pénzt voltak képesek teremteni. Ennek a kockázatait hozta el akkor a válság, azt láttuk, hogy ez komoly stabilitási problémákat okoz a világban. A jegybanki reakció ilyenkor értelemszerűen az, hogy az ingát el kell kezdeni a másik irányba téríteni, és mindent leszabályozni. Erről szólt az elmúlt évtized, visszaszerezni a pénzteremtési monopóliumot a kereskedelmi bankoktól, egyre szorosabb kontroll alá vonni a hitelteremtés folyamatát" – részletezte.

Eközben a bankrendszeren kívüli szereplőktől elindultak olyan szabályozók, amelyek részben előremutatók az alkalmazott technológiákban, részben viszont újabb kockázatokat építenek fel, amelyekre mindenképpen reagálni kell a jegybankalelnök szerint.

"A fizikai pénz el fog tűnni, átkerül a digitális világba. Nagy kérdés viszont, hogy

ki fogja kibocsátani ezt a pénzt, állami vagy piaci szereplők, algoritmusok;

én azt gondolom, hogy a válasz egyértelmű, a jegybankok abba az irányba mozdulnak, hogy a szuverenitást meg kell őrizni, a pénzkibocsátást azt továbbra is csak az állam teheti" – szögezte le Virág Barnabás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×