eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla
Westinghouse által épített atomerőmű
Nyitókép: Westinghouse Electric Company

Kanadaiak veszik meg a Westinghouse atomerőművi részlegét

A Canadian Cameco Corp. és a Brookfield Renewable Partners kanadai vállalat 7,88 milliárd dollárért megvásárolja a Westinghouse Electric Co. amerikai atomenergetikai berendezésgyártó vállalatot.

A kanadai cégek ehhez stratégiai partnerséget alakítanak ki - áll a közös közleményükben. Ennek keretében a Cameco, amely a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett urángyártója, 49 százalékos részesedéssel fog rendelkezni, a Brookfield Renewable pedig intézményi befektetőivel együtt 51 százalékos tulajdonos lesz a Westinghouse-ban.

A tranzakciót a jövő év második felében tervezik lezárni. Az ügylet bejelentésére akkor került sor, amikor az európai energiaválság,

a kőolaj és a földgáz árának jelentős emelkedése miatt megnőtt az érdeklődés a nukleáris energia iránt.

A konzorcium a Westinghouse-t a Brookfield Business Partners-től vásárolja meg, attól a társaságtól, amelyet a Brookfield Asset Management az üzleti szolgáltatások és az ipari műveletek menedzselésére használ a befektetési csoportja számára.

A Westinghouse 2017-ben ment csődbe, miután két amerikai atomerőmű (Georgiában és Dél-Karolinában) építési költségei jelentősen túllépték a tervezettet. A Westinghouse akkor a Toshiba Corp. japán vállalat leánycége volt. A Brookfield Business Partners 2018-ban vásárolta meg a Westinghouse-t a Toshibától 4,6 milliárd dollárért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×