eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Csányi Sándor: nagyon nagy szükségünk lenne az uniós forrásokra

A növekvő recessziós kockázatokról és az uniós megállapodás fontosságáról is beszélt a 60. Közgazdász vándorgyűlésen az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Nem túlzottan kedvezőek a várakozások sem a világgazdaságban, sem az európai gazdaságban. Az Egyesült Államokban csökkent a gazdaság növekedése, lényegében technikai recesszió van, és 2023-ra is egyre nagyobb a recesszió veszélye – fejtette ki Csányi Sándor, kiemelve, hogy az egy éven belüli recesszió valószínűségének az alakulása – felmérések szerint – a korábbi átlagos 10 százalék helyett 50 százalék. „Tehát majdnem biztos az, hogy a világon, Európában és nyilvánvalóan Magyarországon is recesszió várható” – fogalmazott.

Az OTP elnök-vezérigazgatója az inflációt nevezte a legnagyobb problémának, ami már a Covid után jelentkezett. Ezt tetézte a háború: magasak a nyersanyag- és az élelmiszerárak. Ami viszont kedvező jel, ha megnézzük a különböző globális indexeket, hogy bár még magasan állnak, de szinte minden területen csökkentek a nyersanyagárak a harmadik negyedév végén – jegyezte meg Csányi Sándor.

Emlékeztetett, a magyar gazdaság energiaigénye nagyon magas, hasonlóan a betelepülő új beruházások, akkumulátorgyárak igényeihez. Kedvezőtlenek nevezte, hogy a magyar ingatlanok energiahatékonysága rendkívül rossz; mint fogalmazott, kimegy az épületekből a drágán vásárolt meleg.

Csányi Sándor arra is kitér, hogy a teljes energiamix 34 százaléka földgáz, aminek döntő része Oroszországból jön, és ha meg is oldódik az LNG szállítása, az soha nem lesz olyan olcsó, mint a vezetékes gáz. Magyarán,

ha nem áll helyre a régi gázszállítási gyakorlat, Magyarország, Európa veszíteni fog, versenyképessége csökkenni fog.

Az OTP elnök-vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nagyon nagy szüksége lenne az uniós források megszerzésére. „Bízom benne, hogy hozzáférünk majd a kohéziós, illetve az év végig megkötött szerződés alapján legalább a helyreállítási források egy részéhez is” – fogalmazott Csányi Sándor, aki szerint nagyon nagy probléma lenne, ha ez nem történne meg, hiszen az:

  • csökkentené az ország gazdasági növekedését, legalább fél százalékkal,
  • még rosszabb, hogy a CDS-felárak is növekednének, ami további leértékelődési nyomást helyezne a forintra.

Az elmúlt hét évben csaknem 57 milliárd euró uniós forrás érkezett Magyarországra, ami a GDP 4-4,5 százaléka – emlékeztetett az OTP elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×