eur:
390.88
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

N. Rózsa Erzsébet: Irán is belépne az európai energiabizniszbe

Irán szívesen eladna gázt és olajat Európának, de ez sok gyakorlati akadályba ütközik – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

N. Rózsa Erzsébet úgy véli, Európa nagyon szívesen vásárolna iráni földgázt és kőolajat, Irán pedig nagyon szívesen látná Európát a vásárlók között, viszont az iráni (iszlám) forradalom óta (1979) gyakorlatilag nem történt számottevő beruházás és fejlesztés az infrastruktúrában.

Megjegyezte: 2015-ben Federica Mogherini egykori uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nagyon komolyan kiállt a nukleáris megállapodás mellett – amit az irániak is „borzasztóan” szerettek volna –, aminek egyik fő eleme az lett volna, hogy Teherán európai technológiához jusson, de ez elmaradt.

Mindez azt jelenti, hogy

akad ugyan egy-két olyan vezeték, amivel – Törökországon keresztül – el tudnák érni Európát, összességében nem megoldottak a szállítási feltételek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint a cseppfolyósított gáz esetében is hasonlóan borús a helyzet, mert még Európa sem áll jól LNG-terminálokkal, át- és visszaalakítókkal, vezetékekkel az ilyen technológiához.

Vagyis az irániaknak az lenne az érdekük, hogy eladjanak, de ők is csak akkor tudnak eladni és kitermelni, ha lesznek fejlesztések – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×