eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinája a Siemens Energy német energetikai vállalat mülheimi üzemében 2022. augusztus 3-án. Scholz szerint nincs akadálya a turbina Oroszországba szállításának, amelynek hiányára hivatkozva a Gazprom orosz vállalat egyötödére csökkentette az Északi Áramlat-1-en Németországba szállított földgáz mennyiségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Bejelentés: a Szibéria ereje 2 váltja ki az Északi áramlat 2-t

Alekszandr Novak energiaügyi miniszter közölte, hogy az évek óta tárgyalás alatt álló Szibéria ereje 2 kerül az Északi áramlat 2 helyébe.

Az Északi áramlat 2 építését 2021 szeptemberében fejezték be az oroszok, a gázvezeték Európába, elsősorban Németországba szállított volna gázt. Az engedélyeztetési eljárást már 2021-ben felfüggesztették a német hatóságok, majd közvetlenül Ukrajna megszállása előtt Olaf Scholz kancellár leállította a projektet.

Novak az orosz állami televízióban kapta a kérdést arról, hogy az ázsiai vezeték az európait váltja-e ki Oroszország energiastratégiájában, válasza pedig igen volt - áll a Euronews cikkében.

A miniszter korábban beszélt arról, hogy a Kínával a közeljövőben aláírandó szerződés értelmében évente 50 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szibéria ereje 2 segítségével az országnak.

Ez nagyságrendileg megegyezik a szeptemberben leállított Északi áramlat 1 kapacitásával, amely 55 milliárd köbméter.

Ez az Oroszországot és Németországot összekötő hálózat vitte az unióba szállított orosz gáz harmadát.

A Szibéria ereje 2 segítségével az energiaéhes kínai gazdaságot Mongólián keresztül tudja Oroszország gázzal ellátni, az építkezés 2024-ben indul. A hálózat a Szibéria ereje 1 helyébe lép, amely Kelet-Szibériából szállított gázt Észak-Kínába.

Az oroszországi gázexport 2022-ben "mintegy 50 milliárd köbméterrel csökken" - tette hozzá Novak a csütörtöki interjúban. ezzel párhuzamosan évente 20 milliárd köbméterrel emelik a kínai exportot. A Bajkál-tó melletti Kovitka mező 2023 elején történő csatlakoztatása a Szibéria ereje hálózathoz jelentősen hozzájárul majd ehhez a növekedéshez.

2025-ben - abban az évben, amikor a vezeték eléri maximális kapacitását - több mint 61 milliárd köbméter orosz gázt szállítanak majd Kínába.

Az olaj- és gázpiaci kilátásokról beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×