eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Romok között katasztrófaelhárítók Csuhuivban 2022. július 25-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkivi terüelten fekvő települést.
Nyitókép: Romok között katasztrófaelhárítók Csuhuivban 2022. július 25-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkivi terüelten fekvő települést. MTI/AP/Jevhen Maloletka

A hadi sikerek dacára Ukrajna a tönk szélére jutott

Az ukrán hadsereg pillanatnyilag ugyan nagy sikereket ér el, de az ország gazdaság kilátásai messze nem ennyire fényesek.

Márpedig egy esetleges gazdasági összeomlás a hadi események fordulatához és az orosz hadsereg előretöréséhez is vezethet. Erre figyelmeztet az amerikai Stanford Egyetem Hoover intézetének szenior kutatója, akinek írását a g7.hu idézi.

Niall Ferguson szerint Ukrajna olyan siralmas költségvetési és pénzügyi helyzetben van, hogy már hiperinfláció fenyeget. A helyzetet csak súlyosbítja a tél közeledte, valamint az, hogy az európai és az amerikai politikai helyzet változása veszélyeztetheti a Nyugat egységét. A szakértő úgy látja: ez Vlagyimir Putyin pozícióit javíthatja, mert

a nyugati támogatás azonnali növelése nélkül Ukrajna nehezen tudja fenntartani a harctéri sikereit.

A portál emlékeztet rá, hogy Ukrajnában a GDP, az év első három hónapjában, 15,1 százalékkal, a második negyedévben pedig 37 százalékkal csökkent és egyedül márciusban már 45 százalékos GDP-csökkenést mértek. Összehasonlításképpen: az 1929-33-as nagy gazdasági válság idején az Egyesült Államok GDP-je nagyjából 30 százalékkal esett vissza.

Márpedig Ukrajnának havonta legalább 5 milliárd dollárnyi külföldi pénzügyi segélyre lenne szüksége.

Az adóbevételek ugyanis csupán a kiadások 40 százalékát fedezik. Az ország elindult a tömeges elszegényedés felé - ezt már a Világbank jelentése állapítja meg. A lakosság 21 százaléka a napi 5,5 dolláros szegénységi küszöb alá csúszott. Ez pedig 2023-ra akár 60 százalékra nőhet. Ukrajna külső pénzügyi támogatás nélkül működésképtelenné válhat.

Bár az ország már eddig is óriási összegű támogatást kapott, azonban ezek több, mint fele fegyver, illetve hadianyag szállítás volt és csak kisebbik részét tette ki a humanitárius segély. Ám azzal is baj van, mert az ígéretek messze felülmúlják a tényleges kifizetéseket.

Az Európai Unió által májusban beígért 9 milliárd euróból eddig mindössze egy milliárdot folyósítottak Kijevnek.

Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója közölte, hogy a nemzetközi szervezet nagyon aggódik a tél közeledte miatt, ugyanis az Ukrajnában október 15-én kezdődő téli szezon nagyon kemény lesz. Rengeteg ingatlanban megrongálódtak az ajtók, ablakok, és nagyon sok az országban a belső menekült.

Óriási a kockázata annak, hogy a következő hónapokban súlyos szociális válság alakulhat ki.

Ha ez bekövetkezik, akkor Ukrajna elveszítheti az Oroszországgal szembeni kevés előnye közül talán az egyik legfontosabbat, a lakosság egységességét, és a hadsereg erős morálját - állítja a már idézett Niall Ferguson.

A Stanford Egyetem Hoover Intézetének szenior kutatója ellenben úgy véli:

"A megfelelő katonai és pénzügyi támogatással Ukrajna a háború első évfordulóját úgy élhetné meg, hogy Oroszországot még jobban visszaszorította, még ha nem is egészen addig, ahol 2022. február 23-án volt. Enélkül az elégedetlenség telén, az egykori komikusból lett háborús vezér, elkerülhetetlenül el fogja veszíteni a varázsának egy részét, és az ukrán lakosság szembesül azzal a rideg valósággal, hogy kevés nemzeti felszabadító harcot sikerült 12 hónap alatt megnyerni."

A háború okozta gazdasági helyzetről is beszélt Csiki Varga Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×