eur:
393.85
usd:
368.51
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németh László: a kataváltozás után nőhet a feketefoglalkoztatás

Az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjkérdés egy széles vállalkozói kör számára továbbra sincs megoldva Magyarországon.

Nem tudnak a katában maradni a mellékfoglalkozásúak, illetve a bt.-k. A vállalkozások választhatják az egyéni vállalkozást, az átalányadózást, a bt.-sek a kivát is vagy a társasági adót. Megvannak a lehetőségek, csak mindegyik magasabb adóteherrel és mindenképpen magasabb adminisztrációs költségekkel jár – jelentette ki az InfoRádióban Németh László, az IPOSZ elnöke.

A katások közül a vállalkozások nagy része az átalányadózást választja, mert "az a legjárhatóbb út", a bt.-sek pedig általában a kiva mellett döntenek. A szakértő megjegyezte: kevesebb szó esik arról, hogy

sok vállalkozó az életkora miatt nem csinálja tovább.

Nagy részük a rendszerváltás idején kényszervállalkozóként kezdte, de már elérték a nyugdíjkorhatárt, és nem akarnak új adózási formára váltani.

Az testület elnöke attól tart, hogy a jövőben ismét több vállalkozás mozdulhat el a feketefoglalkoztatás irányába. "Nagyon sokan egyszerűen elmennek külföldre dolgozni, vagy abbahagyják a vállalkozást és más irányba mennek" – mondta.

Németh László szerint azok a kisvállalkozások kerültek a legnehezebb helyzetbe, amelyek eddig cégeknek dolgoztak, de nem feltétlenül bújtatott állásban. Több adót kell fizetniük, ráadásul ehhez jön a rezsi emelkedése, ezért nem biztos, hogy ahova beszállítóként dolgoztak, ott a jövőben ezt érvényesíteni tudják az áraikban.

A katában még maradt pár ezer vállalkozó: nem biztos, hogy például egy kulcsmásoló más adózási nemet választ. Ezeknek a szolgáltatását is igénybe akarják venni a vállalkozások. Németh László szerint ezzel szinte belekényszerítenek bizonyos vállalkozásokat abba, hogy ezeket is igénybe vegyék, hiszen "egy szállodának vagy egy vállalkozásnak szüksége lesz a kulcsra ugyanúgy, csak nem fognak tudni számlát adni." Ha azonban nem tud számlát adni, akkor kénytelen fekete pénzhez jutni, és a szakértő szerint "ez nem a gazdaság kifehérítése".

Az IPOSZ régóta hangsúlyozza, hogy a nyugdíjjárulék alapját képező szolgálati idők nincsenek rendbe rakva. Ezen változtatni kell, mert "ezeknek a vállalkozóknak gyakorlatilag esélyük nem lesz arra, hogy annyi nyugdíjat kapjanak, amennyi a megélhetést biztosítja".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×