eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Margit hidat lezáró tűntetők egyike a pesti hídfőnél 2022. július 18-án. A demonstrálók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen tüntettek.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ipartestületek: nincs perspektíva, a súlyos gondokra a kata-módosítás is rátesz

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke úgy kalkulál, hogy százezer korábban katázó fordul a feketepiac felé. Szerinte a tél eleji időszak lesz vízválasztó a vállalkozásoknál.

Nagyon rossz a széljárás a vállalkozásoknak, így a lakosságnak is: a megemelkedő rezsi, az infláció és a katázásból kiszorulók plusz költségei áremeléshez vezetnek Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke szerint. A kata fő problémája még mindig nincs megoldva, a nehéz helyzetbe került vállalkozások pedig legfeljebb hitelben bízhatnak. A bizonytalanság nagyobb, mint a koronavírus-járvány idején, a hitelfelvételhez viszont perspektíva kellene – mondta az elnök az RTL.hu-nak.

Németh László rámutatott: nagyon kevesen maradtak a katában. Szerinte főleg a korábban mellékállásban katázók, a főállásúak közül pedig az idősebbek hagyták maguk mögött a vállalkozást. Nagy veszélynek tartja, hogy

az adminisztráció bonyolultabbá válása miatt sokan, várakozásaik szerint százezren visszatérnek a feketegazdaságba.

Példát is hozott: egy kulcsmásoló, ha katás marad, szállodáknak nem dolgozik. Ilyen helyzetben inkább az fordulhat elő, hogy egyszerűen nem készül számla a munkáról. Ugyanez előállhat úgy is, hogy a kulcsmásoló már nem katás, egyszerűen teljesen feketén dolgozik. A szállodának kulcs, a kulcsmásolónak pedig jövedelem kell.

Ezzel a szolgáltatást igénybe vevő is a feketepiacra kényszerül. Az ilyen fajta szolgáltatások eltűnnek? – teszi fel a kérdést Németh László. Válasza is van:

csak a könyvelésből tűnnek el.

Az IPOSZ egyetért a kormánnyal abban, hogy egyes cégek bújtatott foglalkoztatásra használták az adónemet, de ezt ellenőrzéssel ki lehetett volna szűrni, így most a tisztességes katások hátrányba kerülhettek.

„Főleg az üzlethelyiséget bérlő vállalkozóktól hallom, hogy az áramszámlájuk háromszorosára, hatszorosára, sőt valakinek akár tízszeresére nőtt. Még úgy is, hogy rezsicsökkentő intézkedéseket vezettek be. (...) Rettegnek, hogy mit hoz a tél. Az alkalmazottaknak béremelést kell adni, hiszen napról napra szembesülünk vele mindannyian, hogy mennyire emelkedik az élelmiszerek ára. Ez logikusan áremeléshez vezet” – foglalta össze a helyzetet.

Ez megtizedelheti a vállalkozásokat, az idegenforgalom vélhetően nagyon nagy gondban lesz a télen.

A legtöbben novembert, decembert jelölik meg vízválasztóként.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is a novembert mondta vízválasztónak érdeklődésünkre:

Németh László szerint az energetikai korszerűsítés megoldás lehet, de ehhez hitel kell, ami nem mindenkinek fér bele.

Különbség a járványhoz képest, hogy akkor mindenki arra számított, hogy belátható időn belül véget ér a kritikus időszak.

Most a vállalkozások nem látják a kiutat, hatalmas a bizonytalanság – mondta az RTL.hu-nak az ipartestület elnöke. Szerinte a megoldás olyan vissza nem térítendő támogatás lenne, amelyekkel a vállalkozások energetikai korszerűsítéseket eszközölhetnek, leginkább a megújuló energia felhasználásával.

Rezsiköltségekről, a magas energiaárak és az infláció gazdaságra gyakorolt hatásáról is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitóképünkön a Margit hidat lezáró tüntetők egyike a pesti hídfőnél 2022. július 18-án. A demonstrálók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen tüntettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×