eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Boszniában fektet be a magyar kormány - lehet jelentkezni

Magyar exportösztönzési program is ez egyben.

Szerdától benyújthatók a magyar kormány bosznia-hercegovinai gazdaságfejlesztési programjának első pályázatai - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese kedden a boszniai Gradiskában.

A politikus kiemelte: az utóbbi évtizedekben Európa "abba az elkényelmesítő tudatba ringatta magát, hogy a XX. századi konfliktusoknak vége van", ez az elmélet pedig az idei év elején megdőlt, amikor kitört az ukrajnai háború. "Ez rávilágít arra a tényre, hogy Európának más olyan térségei is vannak, amelyek hordoznak sebeket a múltból, amely sebek bármikor, bármilyen formában feltépődhetnek" - húzta alá.

Magyar Levente felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány ezt már évekkel ezelőtt felismerte, és ezt szem előtt tartva elkezdett egy építkezést és kapcsolatépítést azokkal az országokkal, "amelyeknek a biztonsági helyzete alapvető kihatással van Magyarország helyzetére". Így Bosznia-Hercegovinával, azon belül pedig kiemelten a többségében szerbek lakta országrésszel, a boszniai Szerb Köztársasággal alakult ki szoros együttműködése Budapestnek. Mindezek után a magyar kormány úgy döntött, eleget tesz a Banja Luka-i megkeresésnek, és a határon túli magyar térségekéhez hasonló gazdaságfejlesztési programot indít a térségben - magyarázta Magyar Levente.

A miniszterhelyettes közölte, a benyújtott pályázati jelentkezéseket a következő néhány hétben elbírálják, az elkövetkezendő hónapokban pedig ki is fizetik a támogatási összegeket, amelyekből a boszniai gazdálkodók tudnak

"mezőgazdasági műveléshez szükséges eszközöket vásárolni Magyarországról".

Magyar Levente egyben rámutatott, hogy ez a program így nemcsak a boszniai gazdaságot és a termelőket segíti, hanem "hozzájárul az egész régió prosperitásához, és ezáltal a stabilitásához".

"Ez egyben magyar exportösztönzési program is, mert minden gép, amelyet itt támogatással megvesznek majd a helyi gazdák, Magyarországon készül. Ez alapfeltétele a programnak. Ily módon a magyar gazdaságot is segítjük egy olyan kritikus időszakban, amely az orosz-ukrán konfliktus miatt előállt, és egész Európát rendkívül nehéz helyzetbe helyezi" - állapította meg.

Magyar Levente végül leszögezte: a magyar kormány hisz abban, hogy "Közép-Európa csak úgy lehet erős, ha az azt alkotó országok és entitások erősek". Hozzáfűzte: "ha Bosznia-Hercegovina stabil és biztonságos, akkor ez Magyarországra is kihat, és így tud Közép-Európa egységesen fejlődni a következő években, amint lezárul a mindannyiunkat fenyegető háború keleten".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×