INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

mnb

pénzmosás

jogsértés

bírság

bankok

pénzintézetek

terrorizmusfinanszírozás

An old fashioned Bank sign on a building exterior.

Elvégezték a házi feladatot korábban megbírságolt hazai pénzintézetek

Infostart / MTI

Valamennyi hitelintézet kijavította azokat a hibákat, jogszabálysértéseket, amelyeket az MNB egy témavizsgálata nyomán tavaly év végén állapított meg a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosításában, kezelésében és csökkentésében. A jegybank a témavizsgálat során az öt bankra és két fióktelepre együttesen 158,2 millió forint bírságot szabott ki.

Az MNB szerdai közleményében felidézte, hogy a témavizsgálatot különböző időpontokban – 2018. január 1-től– a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepénél, a Gránit Banknál, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepénél, az MKB Banknál, az OTP Banknál, a Sberbank Magyarország Zrt.-nél, valamint az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél végezte.

Az MNB hiányosságokat tárt fel egyes hitelintézetek pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlatában. Jogsértőnek bizonyult, hogy a hitelintézetek egy része nem megfelelően paraméterezte a pénzmosási kockázatot hordozó tranzakciókat jelző szűrőrendszert.

2022 első fél évében az MNB meggyőződött arról, hogy a hitelintézetek teljes körűen eleget tettek az előírt intézkedéseknek, a hiányosságokat pótolták és szervezeti, szabályozási struktúrájuk révén képesek a tranzitszámla-kockázatok észlelésére és kiküszöbölésére – áll a közleményben.

Nyitókép: georgeclerk/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018