INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

világbank

élelmiszer

infláció

ár

Búzaföld az oroszországi Rosztovi területen 2022. június 10-én. Az ENSZ szakosított szervezetei szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.

200-300 százalékos élelemiszer-infláció fenyeget több országot

Infostart

A legrosszabb helyzetben Libanon van egy gabonatároló 2020-as felrobbanása miatt. Van, ahol már csődközeli a helyzet.

Ukrajna orosz megszállása óta egyre magasabbra és magasabbra emelkednek az élelmiszerárak a fejlődő országokban, míg több gazdag állam a folyamatos áremelkedés mókuskerekébe került a Világbank szerint.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint a kelet-európai háború számos országot az éves nemzeti jövedelem több mint 1 százalékát kitevő élelmiszer-kiadások növekedésével sújtotta, míg másoknak nem sikerült megfékezniük az ebből fakadó hatásokat, így adósságválságba kerültek, írja a The Guardian.

300 százalék fölötti élelmiszer-infláció

Libanont érinti a leginkább a nehéz helyzet: miután két éve felrobbant egy nagy gabonatárolója, az ország képtelen 6,8 millió lakosát kukoricával és liszttel ellátni. Júniusban az élelmiszerárak 332 százalékos emelkedést mutattak az országban, míg Zimbabwéban 255 százalék, Venezuelában pedig 155 százalék volt az élelmiszerek áremelkedése. Törökországban 94 százalékos volt ugyanebben a hónapban az élelmiszer-infláció.

Libanonban az élelmiszer-infláció és az általános infláció nagy különbséget mutat.

Ez utóbbi 122 százalékos, ami szintén világelsőséget jelent.

A múlt hónapban megkötött búzakiviteli megállapodás az oroszok és az ukránok közt valamelyest javított a helyzeten, 26 ezer tonna kukorica el is indulhatott Libanon irányába az odesszai kikötőből.

Országok a csőd közelében

A rizs ára az elmúlt hónapokban emelkedni kezdett, de ez a termény a járvány alatt alacsony árszintet ért el, szemben a búza, az árpa és a kukorica történelmileg magas ártrendjével.

A múlt héten Banglades pénzügyi támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, miután az importált élelmiszerek és energia drágulása azzal fenyegetett, hogy az ország csődbe megy. Srí Lanka már ebben a helyzetben van.

Az elmúlt évtizedekben az alacsony élelmiszerárak támogatták a globális növekedést, ellensúlyozva a fejlődő országok adósságainak és üzemanyagimportjának magas költségeit.

Mindenki megérzi a terhet

A Világbank szerint azonban az élelmiszerárak elmúlt hónapokban tapasztalt sokkszerű emelkedése nemcsak a fejlődő országok gazdaságait érinti, hanem a viszonylag magas jövedelműeket is.

"A magas jövedelmű országok magas inflációval küzdő tagjainak aránya is meredeken emelkedett, mintegy 78,6 százalékukban magas élelmiszerár-inflációval kell számolni. A leginkább érintett országok Afrikában, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában, Európában és Közép-Ázsiában találhatók" - közölte a Világbank jelentése, mely arra is figyelmeztetett, hogy a nagy gabonatermelőknek, köztük Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak

alkalmazkodniuk kell az emelkedő hőmérséklethez és az éghajlati válság okozta bizonytalan időjárási viszonyokhoz,

hogy fenntarthassák a termelés magas szintjét.

Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018