eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Búzaföld az oroszországi Rosztovi területen 2022. június 10-én. Az ENSZ szakosított szervezetei szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

200-300 százalékos élelemiszer-infláció fenyeget több országot

A legrosszabb helyzetben Libanon van egy gabonatároló 2020-as felrobbanása miatt. Van, ahol már csődközeli a helyzet.

Ukrajna orosz megszállása óta egyre magasabbra és magasabbra emelkednek az élelmiszerárak a fejlődő országokban, míg több gazdag állam a folyamatos áremelkedés mókuskerekébe került a Világbank szerint.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint a kelet-európai háború számos országot az éves nemzeti jövedelem több mint 1 százalékát kitevő élelmiszer-kiadások növekedésével sújtotta, míg másoknak nem sikerült megfékezniük az ebből fakadó hatásokat, így adósságválságba kerültek, írja a The Guardian.

300 százalék fölötti élelmiszer-infláció

Libanont érinti a leginkább a nehéz helyzet: miután két éve felrobbant egy nagy gabonatárolója, az ország képtelen 6,8 millió lakosát kukoricával és liszttel ellátni. Júniusban az élelmiszerárak 332 százalékos emelkedést mutattak az országban, míg Zimbabwéban 255 százalék, Venezuelában pedig 155 százalék volt az élelmiszerek áremelkedése. Törökországban 94 százalékos volt ugyanebben a hónapban az élelmiszer-infláció.

Libanonban az élelmiszer-infláció és az általános infláció nagy különbséget mutat.

Ez utóbbi 122 százalékos, ami szintén világelsőséget jelent.

A múlt hónapban megkötött búzakiviteli megállapodás az oroszok és az ukránok közt valamelyest javított a helyzeten, 26 ezer tonna kukorica el is indulhatott Libanon irányába az odesszai kikötőből.

Országok a csőd közelében

A rizs ára az elmúlt hónapokban emelkedni kezdett, de ez a termény a járvány alatt alacsony árszintet ért el, szemben a búza, az árpa és a kukorica történelmileg magas ártrendjével.

A múlt héten Banglades pénzügyi támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, miután az importált élelmiszerek és energia drágulása azzal fenyegetett, hogy az ország csődbe megy. Srí Lanka már ebben a helyzetben van.

Az elmúlt évtizedekben az alacsony élelmiszerárak támogatták a globális növekedést, ellensúlyozva a fejlődő országok adósságainak és üzemanyagimportjának magas költségeit.

Mindenki megérzi a terhet

A Világbank szerint azonban az élelmiszerárak elmúlt hónapokban tapasztalt sokkszerű emelkedése nemcsak a fejlődő országok gazdaságait érinti, hanem a viszonylag magas jövedelműeket is.

"A magas jövedelmű országok magas inflációval küzdő tagjainak aránya is meredeken emelkedett, mintegy 78,6 százalékukban magas élelmiszerár-inflációval kell számolni. A leginkább érintett országok Afrikában, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában, Európában és Közép-Ázsiában találhatók" - közölte a Világbank jelentése, mely arra is figyelmeztetett, hogy a nagy gabonatermelőknek, köztük Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak

alkalmazkodniuk kell az emelkedő hőmérséklethez és az éghajlati válság okozta bizonytalan időjárási viszonyokhoz,

hogy fenntarthassák a termelés magas szintjét.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×