eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Panorama of foggy or misty morning over european city Budapest, Hungary. Landscape of big old town with gothic or neo gothic architecture at sunrise or sunset in summer. View from above. No people
Nyitókép: undefined/Getty Images

Egy ingatlan csapnivaló állapota a rezsiszámlán is meglátszódhat

Borzasztó állapotban vannak energetikai szempontból a magyarországi lakások, otthonok, ami bizony a rezsiszámlán is meg fog látszódni amint életbe lép a rezsicsökkentés módosítása.

A lehetséges energetikai besorolási osztályok törvényileg „AA++”-tól „JJ”-ig terjednek, ahol az AA++-os házaknak minimális energiaigénye van, a JJ-seknek pedig kiemelkedően rossz. Az, hogy egy ingatlan melyik csoportba kerül, meglehetősen sok tényezőtől függ – írja a Portfolio, mely korábban bővebben is kifejtette ezen tényezőket.

A legfontosabb kritérium azonban egy otthon besorolásánál az az épület energiahatékonysága. Törvényileg ez az épület szokásos használatához kapcsolódó energiaszükséglet számított vagy mért mennyiségét jelenti, ami többek között magába foglalja a fűtéshez, a hűtéshez, a szellőztetéshez, a melegvíz-ellátáshoz szükséges energiát – teszi hozzá a gazdasági lap emlékeztetve: ezt kWh/m2/év-ben határozzák meg és a pontos számítási mód is jogszabály szerint van rögzítve.

Mint olvasható, energetikai tanúsítványt normális esetben nem kötelező kiállítani, csak akkor, ha otthonunkat el- vagy bérbe akarjuk adni. Ennek köszönhetően évről évre pontos statisztika van arról, hogy az el- és bérbe adott lakások (amik így részben leképezik a magyar lakásállományt is) milyen tanúsítvánnyal rendelkeznek.

2021-ben 157 216 ilyen tranzakcióról tudni, amik közül

a legtöbb lakás CC besorolású, az átlag azonban FF-ben van, de sajnos így is rengeteg otthon van, ami ez alatt található.

A Masterplast számításai szerint, aki egy 100 m2-es FF kategóriájú épületben lakik, az bele tud férni a fogyasztásával a rezsicsökkentett szintbe, ám ebben az energetikai számításban csak a lakás alapvető működtetéséhez szükséges energiaszükséglet van benne, a hűtés, fűtés, és használati melegvíz. Ez a normatíva azonban messze nem fedezi a valós igényt, mert számos egyéb fogyasztás is keletkezik a lakásban vagy akár a lakáson kívül is – hívja föl a figyelmet a Portfolio hozzátéve:

valójában legalább a BB szintű épületek tulajdonosainak van csak esélyük arra, hogy a fogyasztásukat a rezsicsökkentéssel támogatott szint alatt tartsák.

Az ország szegényebb részeiben a helyzet még rosszabb, hiszen az energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartása szerint a szegényebb megyékben egyre rosszabb tanúsításokat adnak ki. Fontos megjegyezni ugyanakkor – fűzi hozzá mások mellett a lap –, hogy a szegényebb régiókban élők fogyasztása egyes esetekben el sem éri a szokásos használatot, így hiába élnek rosszabb energiahatékonyságú házban, a legszegényebb rétegek fogyasztása bizonyára nem lépi át az átlagot.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×