eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Nemzetközi Energiaügynökség: Európát vörös riadó fenyegeti

Rekordon az európai cseppfolyós gázimport, de ez sem tudja majd télen ellensúlyozni az orosz szállítások kiesését – mondta az IEA igazgatója.

Az Európai Unió júniusban először importált több cseppfolyósított földgázt (LNG) az Egyesült Államokból, mint vezetéken keresztül Oroszországból, mivel Moszkva a hónap elején csökkentette az Európába irányuló szállítást – közölte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója.

A magyarázat az, hogy a Gazprom június közepén felére csökkentette a gázszállítmányok mennyiségét az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztül, valamint több mint egy hétre leállította a Török Áramlaton is a tranzitot, ami Magyarország ellátását is visszavágta. Mindkét esetben karbantartási munkálatokra hivatkoznak, de az EU és a vezető hatalmak szerint egyszerűen Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök csak zsarolásra használja a gázszállítmányokat – írja a napi.hu.

Az EU az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű amerikai LNG-t importált, bár elemzők szerint ez az import önmagában nem képes helyettesíteni az orosz vezetékes gázt. Valamint egyelőre külső tényezők is segítették ebben a kontinenst: az ázsiai árakhoz képest magasabb európai spotárak vonzották a rugalmas célországgal rendelkező szállítókat. Viszont Ázsiában az igény is alacsonyabb volt, mert több helyen – főleg Kínában – gyárleállások voltak a koronavírus-járvány új fellángolásai miatt.

Csak 2022 áprilisában öt európai országba – Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Lengyelország – olyan sok cseppfolyós földgázt szállított az Egyesült Államok, hogy az az LNG-szállítások export 54,1 százalékát adta.

Az amerikai és más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz rekordmennyiségű felvétele ellenére Európának ezen a télen ellátási gondokkal kell szembenéznie, ha nem tesz intézkedéseket az energiatakarékosság érdekében – állítják elemzők és az IEA. Fatih Birol szerint Európát jövő télen "vörös riadó" fenyegeti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×