eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Itt a nagy szénerőmű-újraindítási hullám

Az orosz energiaforrások kiesése miatt ismét előtérbe került a széntüzelésű erőművek újraindítása.

Újranyithatja nemrég bezárt széntüzelésű erőművét Franciaország, számos európai ország után egy újabb kénytelen módosítani energiapolitikáját az ukrajnai háború következtében – derül ki a vg.hu összeállításából.

Franciaországba e hónap közepétől nem érkezik orosz gáz, ráadásul most esedékesek a francia atomerőmű-hálózat egy részében a karbantartási munkálatok, így biztosra vehető, hogy télen szükség lesz a létesítményre, amelynek üzemeltetéséhez azonban semmiképpen nem használnának orosz szenet. A francia villamosenergia-termelés nagy része atomenergiából származik: 2020-ban 67 százalék, míg ugyanebben az évben a szén csak 0,3 százalékot tett ki.

Az Európai Unió volt eddig Oroszország legnagyobb alapanyag-vásárlója. Tavaly a földgázszükségletének mintegy 40 százalékát, a szénnek 46 százalékát és olajnak pedig 27 százalékát importálta Oroszországból, közel 100 milliárd euró értékben.

Az elmúlt hetekben azonban megfogyatkozott a gázellátás, a Gazprom orosz energiaóriás június közepén 60 százalékkal csökkentette a Berlinbe tartó fő gázexportvezeték kapacitását, ami Európa-szerte riadalmat váltott ki a tartalékok kimerülése miatt. Válaszul Hollandia, Németország és Ausztria sorra jelentette be, hogy üzembe helyezi szénerőműveit, majd később több ország is csatlakozott hozzájuk.

A német szénszükséglet közel fele származik Oroszországból,

de a korábban már leállított erőművek többnyire hazai lignittel működnek. Várakozások szerint így az ország kapacitása 8 gigawattal 34 gigawattra nőhet a következő télre. Emellett egy német közszolgáltató nemrég megkötötte az első európai hosszú távú cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási szerződést is egy amerikai termelővel.

Románia is bejelentette, hogy ideiglenesen újraindítja az üresen álló széntüzelésű erőműveit, és a helyi média értesülései szerint megnyitják a tavaly bezárt Mintia erőművet is. Olaszország sem zárta ki a szénenergia-kapacitás növelését, Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter elmondása szerint két aktív széntüzelésű erőművet ideiglenesen teljes kapacitáson működtetnek, ha energiahiány lépne fel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×