INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

eu

szénerőmű

zöldítés

toldi ottó

Toldi Ottó: a nagy zöldítés kényszeríti szénhasználatra Európát

Toldi Ottó: a nagy zöldítés kényszeríti szénhasználatra Európát

Sorra nyitják újra a szénerőműveket az Európai Unió tagállamai, amelyek korábban azt az ambiciózus célt vállalták, hogy 2050-re az unió válik az első klímasemleges gazdasággá és társadalommá.

Kadri Simson uniós energiaügyi biztos a napokban arról beszélt, hogy nincs elégséges földgáz a világon az orosz import pótlására. Az energiaéhségtől szenvedő országok a színfalak mögött folyamatosan nyitják meg környezetszennyező szénbányáikat, miközben a zöldátállás és a klímacélok fontosságáról beszélnek – mondta az InfoRádiónak Toldi Ottó.

"A földgáztüzelésű erőművek kellenek ahhoz, hogy az időjárásfüggő megújuló energiatermelés egyenetlenségeit kiegyensúlyozzák, erre egyik erőműtípus sem ennyire alkalmas, és az időjárásfüggő megújulók elterjedése miatt lappangóan a földgázfüggés is erősödött. Ebben a helyzetben találta magát az Európai Unió éppen az ambiciózus zöldítési tervek miatt.

Nem maradt menekülési útvonal, mert fokozatosan leálltak az egyéb energiatermelési alternatívák Nyugat-Európában"

– mondta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője.

A szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ha az ellátásbiztonság szavatolása érdekében Európa visszatér a szénhez, akkor a klímavédelmi célok elérését sodorja veszélybe. Megmaradt a zöldítési retorika, ugyanakkor a régi, elavult és szennyező, de tartalékban tartott szénerőműveket tervezik visszahozni több európai tagállamban, így Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában is. Toldi Ottó felvetette: ebben a helyzetben nagy kérdés, hogy Magyarország nem kényszerül-e csatlakozni.

Az atomenergia alternatív megoldás lehet sok helyen, kivéve Németországot, ezért sok tagállam most arra szavaz, hogy vagy a régi blokkokat hozzák vissza, ha az üzemidő hosszabbítása biztonságosan megoldható, vagy új atomerőművi blokkokat épít. Franciaországban hat-hét új blokk építését tervezik, de Olaszország és Hollandia is új atomerőmű építésére készül.

"Ha ezek a kis moduláris reaktorok elterjednek, ezekkel hőenergiát is lehet termelni, tehát karbonmentes megoldást jelentenének a lakossági fűtésben" – tette hozzá a szakértő. Az orosz gázszállítások további csökkentése esetén ugyanakkor a villamos panelek alkalmazása vagy a biomasszafűtés is megoldást jelenthet.

"Villamosítani kell a fűtési szektorunkat is, ebben az esetben le tudunk válni a földgázról" – tette hozzá a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Toldi Ottó: a nagy zöldítés kényszeríti szénhasználatra Európát
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018