eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Pletser Tamás: ha Németország bajban van, mi is bajban vagyunk

Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. A német alkancellár azt mondta: a piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de már gázválság van. Az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője a válsághelyzetről úgy fogalmazott: Európában egységes a gázpiac, ezért ha Németország bajban van, akkor Magyarország is bajban van.

Másfél hete az Északi Áramlat-1 vezetéken, amely nagyban felel Németország ellátásáért, lényegesen kevesebb földgáz érkezik Oroszország irányából, a jelek szerint pedig a csökkentett mennyiség egyelőre marad is. Pletser Tamás emlékeztetett, a két fél vitában áll, az oroszok ugyanis azzal vádolják a németeket, hogy a müncheni székelyű Siemens AG, ami a gázvezeték működtetésért felel, egy bizonyos alkatrészt – a szankciók miatt – nem szállított le időben Kanadából. Ezzel szemben a német cég azt állítja, hogy az egység a szerződésekben foglalt időpontra meg fog érkezni. Robert Habeck német gazdasági miniszter egyébként úgy véli, hogy az orosz nyilatkozat pusztán ürügy arra, hogy politikai okok miatt csökkentsék a földgázszállítási mennyiséget. Összességében tehát kevesebb orosz gáz érkezik Németországba, és így jutottunk el oda, hogy a csütörtöki napon meghirdették a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát – foglalta össze az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

Pletser Tamás úgy fogalmazott, hogy miután a múltban, hasonló problémák esetében az oroszok tudtak szállítani kellő mennyiséget, ebben az esetben a német verziónak lehet nagyobb realitása. Ráadásul erre épp akkor került sor, amikor több uniós miniszter is találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ami szintén azt erősíti, hogy az orosz lépés politikai indíttatású lehet – jegyezte meg a szakértő, aki szerint mindez nem változtat azon a tényen, hogy lényegesen kevesebb földgáz érkezik Németországba, és

ha ebben nem lesz változás, akkor nem sikerül elérni a célként kitűzött 90 százalékos tárolói töltöttséget a fűtési szezon megkezdése előtt.

A kieső mennyiséget ráadásul alternatív útvonalon sem lehet beszerezni rövid távon. Bár Németország Norvégiától, illetve a különböző európai LNG-kikötőkön keresztül vásárolhat cseppfolyós gázt, de ezek mennyisége nem mérhető az orosz gázhoz, ami normál esetben a német import 55 százalékát fedezi.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország kerülhet-e hasonló helyzetbe, kimelte: miután Európában a gázpiac egységes,

ha Németország bajban van, az azt jelenti, hogy mi is bajban vagyunk.

Noha adott esetben elképzelhető az, hogy egyes országok felfüggesztik az egységes európai piacot, ennek viszont más szempontból lennének aggasztó következményei Magyarországra nézve – tette hozzá a szakértő –, ugyanis azt jó eséllyel a szintén egységes elektromos árampiac is lekövetheti, amiből hazánk viszont nettó importőr, tehát nem tudna visszatérni a nemzeti piaci keretek közé. „Tehát én azt gondolom, hogy ha Németország bajban van, mi is ugyanolyan bajban vagyunk” – nyomatékosította.

A kialakult helyzet enyhítésére Németország mások mellett arra kéri a lakosságot, hogy a nyári hónapokban ne hűtsék túl, a téli időszakban pedig ne fűtsék túl a lakásokat. A német hatóságok emellett egy olyan intézkedést is hoztak, miszerint a piaci szereplők azonnal árat emelhetnek, ha az importköltségek növekednek. Mindeközben komoly megtakarítási lépéssorozat is látható a német ipar részéről, többek között a nagyfogyasztókat próbálják rávenni arra, hogy spóroljanak a földgázzal, és közben igyekeznek – elsősorban – kőszénalapra visszahozni az áramtermelésük egy részét, amivel szintén komoly földgázmennyiséget tudnak megspórolni – ismertette Pletser Tamás.

A héten Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fűtési szezon kezdete előtt Oroszország akár teljesen leállíthatja az európai földgázellátást, ami a németeknél vélhetően a legmagasabb, hármas szintű vészforgókönyv bekapcsolását jelentené, ez a piaci folyamatok felfüggesztését hozná magával. Az Erste Bank elemzője szerint ekkor a német hatóság, az úgynevezett Bundesnetzagentur hatósági áron fogja a gáz, illetve a villany elosztását végezni, ami jelentős korlátozást hordozna magában, illetve egyfajta központi ár- és mennyiségmeghatározást a német fogyasztók számára. Pletser Tamás úgy véli, hogy ezt a németek, de egész Európa igyekszik elkerülni, és reméli, hogy nem lesz igaza az energiaügynökség vezetőjének, és Oroszország, ha csökkentett módon is, de folytatja az európai ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×