eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Úgy tűnik, sokan előre hozták az ingatlanvásárlást

Amennyire csak lehetett - Budapesten. Elemzés.

Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő.

A társaság elemzése szerint míg a 2017-2021-es időszak negyedéves átlagában a négylakásosnál nagyobb fővárosi projektekben 1710 újépítésű lakást értékesítettek, addig az idén az első három hónapban ez a szám meghaladta a kétezret.

Ugyanakkor jelezték, hogy miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és az emelkedő infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább, addig a keresleti oldalt a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza.

Az év első három hónapjában eladott újépítésű lakások közül a Cordia 161-et értékesített, ezzel a budapesti piac 8 százalékát fedte le. Az értékesítésre kínált több mint 4000 fővárosi új lakásnak pedig 13 százalékát adta a vállalat, így megőrizte vezető pozícióját Budapesten - közölték.

A cég jelenleg Magyarországon 1275, Lengyelországban 872, Romániában 220, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban pedig 118, illetve 18 lakás kivitelezését végzi. Ezen felül belföldön 4435, Lengyelországban 4607, Romániában 1678, Spanyolországban 139, az Egyesült Királyságban 557 lakás építése áll előkészítés alatt.

A Cordia a közép- és kelet-európai régióban az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport, amely jelen van Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében, valamint egy pilotprojekttel Spanyolországban is képviselteti magát.

A társaság az elmúlt években megvásárolta a brit Blackswan Property ingatlanfejlesztő társaságot, a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalatot, továbbá a már tőzsdén jegyzett, a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív ARGO Properties N.V. holland társaság 15,9 százalékának is a tulajdonosa.

A Cordia tájékoztatása szerint a vállalatcsoport árbevétele tavaly 92,2 milliárd forintot tett ki, ami 35 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Árbevételük Magyarországon 61 milliárd forint volt, Lengyelországban 22,8 milliárd forintnak, Romániában pedig 8,4 milliárd forintnak felelt meg. Az összesített, csoportszintű bruttó profit 25 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 12,1 milliárd forint volt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett adatok alapján.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×