INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

davos

világgazdaság

recesszió

infláció

Válságok egymásutánja sodorhatja a világgazdaságot az összeomlás szélére

Válságok egymásutánja sodorhatja a világgazdaságot az összeomlás szélére

Infostart

2020 óta először rendeznek személyes részvétel mellett megtartott Világgazdasági Fórumot Davosban: az IMF vezérigazgatója itt tárta fel az aktuális helyzetet.

A második világháború óta nem kellett olyan kihívásokkal szembenézni a világgazdaságnak, mint jelenleg: Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint szerencsétlenség szerencsétlenséget követ - számol be a CNN cikke.

A szakértő figyelmeztetett arra, hogy Oroszország ukrajnai inváziója súlyosbította a pandémia hatásait, az élelmiszer- és üzemanyagárak megugrása pedig erősíti az inflációt. Az emelkedő kamatlábak fokozzák a nagy adóssággal rendelkező országokra, vállalatokra és háztartásokra nehezedő nyomást, és ez még mindig nem minden. A piaci turbulencia és az ellátási láncok folyamatos nehézségei szintén kockázatot jelentenek - és ott van még az éghajlatváltozás is.

Rossz döntések születhetnek az energiaválság miatt

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője Davosból sürgette az országokat, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás miatt kialakult fosszilis tüzelőanyaghiányra válaszul megfelelő döntéseket hozzanak.

"Néhányan talán ürügyként használják Oroszország ukrajnai invázióját arra, hogy fosszilis tüzelőanyag-beruházások új hullámát indítsák el. Ez örökre ellehetetleníti éghajlati céljaink elérését"

- mondta Fatih Birol, az IEA vezetője egy davosi megbeszélésen.

A gazdasági kihívás nagyságrendjét az OECD hétfőn kiadott új jelentése is aláhúzza: eszerint a G7-országok együttes GDP-je az év első negyedévében 0,1 százalékkal csökkent az előző három hónapos időszakhoz képest.

Kárt okozhat az exporttilalom

A gazdasági feszültségek csökkentése érdekében az IMF felszólítja a Davosban ülésező kormánytisztviselőket és üzleti vezetőket, hogy tárgyaljanak a kereskedelmi korlátok csökkentéséről. Az, hogy egyes országok korlátozzák az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek kereskedelmét,

súlyosbíthatja a hiányt és felhúzhatja az árakat.

Május elején annak hatására, hogy India búzakiviteli tilalmat vezetett be, kilőtt a búza ára, bár India nem számít nagy szereplőnek. Indonézia áprilisban tiltotta be a pálmaolaj exportjának nagy részét a hazai ellátás védelme érdekében, de a héten feloldja a tilalmat.

Kína gazdasága is szenved

Joe Biden elnök hétfőn Tokióban azt mondta, hogy a recesszió nem elkerülhetetlen, és megismételte, hogy

a Fehér Ház fontolgatja egyes kínai árukra kivetett, Trump-korabeli vámok eltörlését,

amelyek Janet Yellen pénzügyminiszter szerint többet ártanak, mint használnak az amerikai fogyasztóknak és vállalkozásoknak.

Kína gazdasága ebben a negyedévben zsugorodhat a koronavírus miatti sanghaji, pekingi és más városokban elrendelt zárlatok miatt. Az ország központi bankja pénteken az eddigi legnagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtotta végre az egyik legfontosabb kamatlábon, miután az ingatlanpiac az összeomlás szélére került.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018