eur:
395.24
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Súlyos büntetést szabott ki az MNB

Elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt kell fizetnie a Concorde-nak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt, a jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.

Az MNB közleménye szerint hivatalból indított átfogó vizsgálatot végeztek a Concorde Zrt.-nél. A jegybank megállapításai szerint fejleszteni kell a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerét, a társaság humán elemzésének módszertanát és dokumentáltságát. Bár a korábbi átfogó vizsgálat óta a társaság a szűrőrendszer kialakítása kapcsán előrelépést mutatott, ugyanakkor a bennfentes kereskedelemre, a piaci manipulációra, illetőleg az azok kísérletének szűrésére alkalmazott intézkedéseket még nem terjesztették ki teljeskörűen - jelezte a jegybank.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg a társaság teljesítményjavadalmazásra irányuló szabályozása és gyakorlata terén is. A Concorde a többi között nem minden esetben dokumentálta a munkavállalók teljesítményének értékelését; az értékesítési tevékenységet végző munkavállalók javadalmazásának meghatározásakor döntően mennyiségi, és kevésbé az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás minőségét szem előtt tartó szempontokat vett figyelembe, ezáltal felerősítve a társaság és az ügyfelek közötti érdekkonfliktus lehetőségét.

Informatikai téren a társaság belső szabályzata nem teljeskörűen határozta meg az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges informatikai ismereteket. A Concorde Zrt.-nél a vizsgálat időszakában emellett több, már nem támogatott, elavult IT-rendszer is működött.

A kiszabott 18,1 millió forint felügyeleti bírság mellett a jegybank 90-180 napos teljesítési határidő kitűzésével kötelezte a társaságot, hogy a feltárt szabálytalanságokat szüntesse meg és erről számoljon be.

Az MNB a bírságösszeg meghatározásakor figyelembe vette a feltárt jogsértések többségének rendszerszintű hiányosságát, azok jelentős kockázati besorolását és a társaság intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a Concorde együttműködő magatartást tanúsított és számos azonnali intézkedést tett a vizsgálat során.

A közleményben az MNB kiemelte azt is, hogy a befektetők biztonságát érintő hiányosságot nem tárt fel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×