INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

erste bank

jelasity radován

beszámoló

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.

Beszámolt az első negyedévéről az Erste Bank

Infostart / MTI

Az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az idén az első negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után - közölte a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy az első negyedévet "jelentős növekedés, de veszteség" jellemezte. A romló gazdasági környezetben stabilak maradtak a működési bevételek, 0,7 százalékkal 46,1 milliárd forintra csökkentek. A Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés (7,9 milliárd forint) következtében a működési kiadások 50,9 százalékkal 31,9 milliárd forintra nőttek, így a bank működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor kiugróan, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene a jelzáloghitelezés szárnyalásának köszönhetően - tette hozzá.

Elmondta, hogy a működési bevételeken belül

  • a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal nőttek,
  • a díj- és jutalékbevételek pedig 12,6 százalékkal emelkedtek, míg
  • a kereskedési és konverziós bevételek 79,9 százalékkal visszaestek.

A működési bevételt ugyanakkor 10 milliárd forinttal csökkentette egyes hitelek (babaváró kölcsön) átértékelésén keletkezett veszteség. A Sberbank miatt elrendelt extra befizetés okán a költség/bevétel arány is romlott: március végére 69,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,5 százalékról.

Jelasity Radován kitért arra: a Sberbank csődje a teljes szektor eredményét 75 milliárd forinttal terheli.

Harmati László, lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte: a jelzáloghitelezés tovább szárnyalt, közben

a babaváró hitelek piaca szűkült, a második fél évben ugyanakkor "rohamra" számítanak a termék kivezetése előtt.

A fogyasztási hitelekben felpattanás volt, a személyi kölcsönök kihelyezése 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben, az év egészében viszont e területen a tavalyinál gyengébb évet várnak a kamatok emelkedése nyomán.

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - ismertette Harmati László. A babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A banknál a vállalati üzletág a valaha volt legjobb negyedévet érte el

- mondta Szabados Richárd, az üzletág vezetője. Több mint 500 új ügyfélnek nyitottak vállalati számlát az első három hónapban, ami 3,5-szerese az előző év azonos időszakinak, miközben egy átlagos évben 600-at nyitnak. Az ügyfelek egyharmada jött a Sberbanktól - jegyezte meg.

Cselovszky Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: 2700 milliárd forint volt a teljes értékpapír állomány, éves bázison közel 20 százalékkal nőtt. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt. Közölte, hogy a jelenlegi 16,7 százalékos értékpapírszámla elterjedtséget növelni tervezik. Jelenleg

4,2 százalékos a rendszeresen megtakarítók aránya a számlatulajdonosok körében, ezt két számjegyűre tervezik bővíteni a következő két évben.

Az online számlanyitás minden várakozást felülmúlt, több mint 3 ezer új értékpapír számlát nyitottak az ügyfelek

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018