eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Beszámolt az első negyedévéről az Erste Bank

Az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az idén az első negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után - közölte a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy az első negyedévet "jelentős növekedés, de veszteség" jellemezte. A romló gazdasági környezetben stabilak maradtak a működési bevételek, 0,7 százalékkal 46,1 milliárd forintra csökkentek. A Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés (7,9 milliárd forint) következtében a működési kiadások 50,9 százalékkal 31,9 milliárd forintra nőttek, így a bank működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor kiugróan, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene a jelzáloghitelezés szárnyalásának köszönhetően - tette hozzá.

Elmondta, hogy a működési bevételeken belül

  • a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal nőttek,
  • a díj- és jutalékbevételek pedig 12,6 százalékkal emelkedtek, míg
  • a kereskedési és konverziós bevételek 79,9 százalékkal visszaestek.

A működési bevételt ugyanakkor 10 milliárd forinttal csökkentette egyes hitelek (babaváró kölcsön) átértékelésén keletkezett veszteség. A Sberbank miatt elrendelt extra befizetés okán a költség/bevétel arány is romlott: március végére 69,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,5 százalékról.

Jelasity Radován kitért arra: a Sberbank csődje a teljes szektor eredményét 75 milliárd forinttal terheli.

Harmati László, lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte: a jelzáloghitelezés tovább szárnyalt, közben

a babaváró hitelek piaca szűkült, a második fél évben ugyanakkor "rohamra" számítanak a termék kivezetése előtt.

A fogyasztási hitelekben felpattanás volt, a személyi kölcsönök kihelyezése 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben, az év egészében viszont e területen a tavalyinál gyengébb évet várnak a kamatok emelkedése nyomán.

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - ismertette Harmati László. A babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A banknál a vállalati üzletág a valaha volt legjobb negyedévet érte el

- mondta Szabados Richárd, az üzletág vezetője. Több mint 500 új ügyfélnek nyitottak vállalati számlát az első három hónapban, ami 3,5-szerese az előző év azonos időszakinak, miközben egy átlagos évben 600-at nyitnak. Az ügyfelek egyharmada jött a Sberbanktól - jegyezte meg.

Cselovszky Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: 2700 milliárd forint volt a teljes értékpapír állomány, éves bázison közel 20 százalékkal nőtt. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt. Közölte, hogy a jelenlegi 16,7 százalékos értékpapírszámla elterjedtséget növelni tervezik. Jelenleg

4,2 százalékos a rendszeresen megtakarítók aránya a számlatulajdonosok körében, ezt két számjegyűre tervezik bővíteni a következő két évben.

Az online számlanyitás minden várakozást felülmúlt, több mint 3 ezer új értékpapír számlát nyitottak az ügyfelek

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×