INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

opec plusz

gazdaság

olajpiac

olajkitermelés

A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.

Kőolaj - Meghozta annyira várt döntését az OPEC+

Infostart / MTI

Az egekbe emelkedett olajárak miatt az egész világ szeme a nagy olajtermelőkön volt csütörtökön.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ alig tíz perc alatt meghozta azt a döntését, hogy májusban napi 432 ezer hordóval növeli az olajtermelést.

Az OPEC+ országok tavaly júliusban megállapodtak abban, hogy havonta legalább 400 ezer hordóval növelik a termelésüket mindaddig, amíg el nem érik azt a napi 9,7 millió hordót, amennyivel 2020 májusában csökkentették termelési szintjüket. A csütörtöki döntés némileg meghaladta a tradicionálissá vált napi 400 ezer hordó termelésnövelést. A tavaly júliusi megállapodás része volt az is, hogy az OPEC+ országok havonta üléseznek, hogy megerősítsék a korábbi megállapodásukat és ha szükséges, változtassanak azon.

Az Oroszországra ukrajnai hadműveletei miatt kivetett szankciók nyomán több ország is kijelentette, hogy nem vásárol orosz olajat, és ellátási zavaroktól is tart a világ. Emiatt a korábbinál is magasabbra emelkedtek az olajárak, a nagy fogyasztók pedig egy ideje nyomás alatt tartották a nagy kitermelőket, hogy több olajat a piacra juttatva csökkentsék az árakat.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az USA és Szaúd-Arábia mögött, és a világ legnagyobb nyersolaj-exportőre a globális piacokon.

Röviddel 14.30 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 105,68 dollár volt, ami 5,75 dolláros, 5,16 százalékos csökkenés szerdához képest. Csütörtökön eddig 104,47 dollár és 110,99 dollár között mozgott a Brent ára.

A következő OPEC+ miniszteri találkozót május 5-én tartják.

Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018