eur:
394.37
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ukrán katonák túlélők után kutatnak egy tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai között Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Elemzők: 2037-ig nem áll lábra az ukrán gazdaság

Elemzők szerint ez a legoptimistább céldátum, de az orosz gazdasági fejlődésből is éveket vehet el a háború.

Ukrajna gazdasága idén a felére csökken az Economist Intelligence Unit jelentése szerint: az okok közt a halálos áldozatok mellett az infrastruktúra pusztulását és az ország újjáépítésének kilátásait is megnevezték. Az orosz invázió előtt 3,3 százalékos növekedést vártak a szakértők az országban, ezt most 46,5 százalékos zsugorodásra módosították.

"Nem hisszük, hogy Ukrajna GDP-je több mint egy évtizeden belül vissza tudna állni a háború előtti szintre" – tették hozzá az iNews cikke szerint.

A háború orosz gazdaságra gyakorolt hatása valamivel visszafogottabb a nyugati szankciók és a háború költségeinek ellenére:

10,1 százalékos zsugorodást jeleznek előre a korábban jelzett 2,6 százalékos emelkedéssel szemben.

"A szankciók miatt a rubel árfolyama zuhanni kezdett, ami felerősítette az inflációt és a háztartások vásárlóerejét is csökkentette. A beruházások hatalmas tőkekiáramlások és a bizalom csökkenése közepette csökkenni fognak, akárcsak az olajexport. Az utóbbit az okozza, hogy egyes kereskedők elkerülik az orosz olajat, egyes országok tilalmat vezetnek be az orosz energiaimportra, ami tovább fogja nyomni a növekedést. Oroszország Kína támogatását fogja keresni, de ez csak részben fogja kompenzálni a nyugati cégek távozását" – írják az elemzők.

Az orosz növekedés 2025-re visszaállhat a háború előtti szintre.

Az európai országok növekedési előrejelzéseire is kihat a háború, igaz, egyelőre úgy tűnik, hogy az orosz gázzal szemben bevezetett szankciók hatása mérsékelt lesz, mivel továbbra is érkezik olaj és gáz Oroszországból.

Az eurózóna növekedését a korábbi 4 százalékról 3,3 százalékosra módosították az elemzők.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×