eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sberbank-csőd: mi lesz az önkormányzatok elúszott tartalékaival?

Közel másfél milliárd forintot csoportosított át a kormány az orosz Sberbank bedőlése miatt bajba került önkormányzatok megsegítésére. Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. A részletekről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével beszélgetünk.

Schmidt Jenő szerint nagyságrendileg száz alatt lehet azon önkormányzatok száma, amelyeknek minden számlájuk a Sberbanknál volt, és emiatt egyik napról a másikra teljesen lenullázódtak. Legfeljebb annyi pénzük maradt, ami valamelyik intézményük kézi pénztárkazettájában volt éppen, ami nagyon nagy „érvágás” – jegyezte meg.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a hétfői Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet, miszerint egyszeri – 1 472 200 000 forintos – átcsoportosítás történik a központi költségvetésből a helyzet enyhítésére, az elsősorban a nagyobb önkormányzatokat segítheti, ahol sokan dolgoznak, így a fizetéseket, de akár az állami támogatásokat is sberbankos számlán kezelték, élükön például Nagykanizsával. Schmidt Jenő ezt egy kezdeti lépésnek tekinti, szerinte a kormány kénytelen lesz az önkormányzatokat addig a szintig támogatni, amennyi működési pénzük volt a bedőlt bankban.

Az viszont már politikai döntés kérdése lesz, hogy vajon az elveszett fejlesztési pénzeiket, tartalékaikat kompenzálni fogja-e a magyar állam – tette hozzá az elnök, aki erre nem lát sok reményt. De csődbe nem fognak menni az érintett önkormányzatok, mert a kormány „fogni fogja a kezüket”, amíg nem kerülnek pótlásra azok a pénzek, amik kimondottan a mindennapi működésükhöz szükséges – ismételte meg.

Schmidt Jenő azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztési pénzeket is kellene-e pótolni – személyesen, tehát nem mint a szövetség elnöke – úgy vélekedett: a Sberbank, de bármely más pénzintézet „bukását” valakinek látnia kell előre, és biztos is abban, hogy a felügyeleti szerv, vagyis a Magyar Nemzeti Bank ezzel tisztában is volt. Bár egyetértett azzal, hogy nem lehet különbséget tenni a magán- és közpénz között egy bank bedőlésénél, de utóbbi tekintetében

elvárt volna – a bankpánikot elkerülve – valamifajta kiértesítést az önkormányzatok számára,

hogy nagyon nagy a kitettség, próbálják meg máshol vezetni a számlát, az orosz–ukrán háború miatt nem jó lett a helyzet, embargóra készülhet az unió, stb. – sorolta Schmidt Jenő kiemelve, hogy Sberbank esetében nem egy „normál” bankcsődre került sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×