eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay.com

Rubelesítés - Egyre többet árulnak el a nagy orosz tervről

A moszkvai tőzsde majd megmondja, mennyiért lehet rubelt kapni a piacon. Ha lehet. Vlagyimir Putyin két nyugati ország vezetőjét már tájékoztatta a gázszállításokkal kapcsolatban.

Egyre többet árul el Moszkva a termékeiért követelt rubelfizetés nagy tervéről. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy szerdai tájékoztatón azt mondta, gáz tekintetében nem lesz azonnali átállás. Erre reagálva a gázárak esésnek indultak a tőzsdéken a Portfolio.hu összeállítása szerint, a rubel viszont továbbra is szárnyal.

A kifizetés technikai menetéről az orosz RIA hírügynökségnek már kedd este beszélt Anatolij Akszakov, az orosz parlament alsóházának pénzügyi bizottsági elnöke, azt hangsúlyozta, a deviza átváltása piaci árfolyamon történik, amit a moszkvai tőzsdén határoznak meg.

A rubelt "bárhol" megvehetik a devizapiacon.

Hogy mennyire bárhol, arra az összeállítás külön kitér: nem beszélhetünk egyelőre konvertibilis fizetőeszközről a tőkekorlátozások miatt.

Közben nyilatkozott a volt orosz elnök Dmitrij Medvegyev is, aki szerint a nyugati szankciók bumerángszerűen visszaütnek a nyugati gazdaságokra is a megugró energiaárak miatt. Szerinte azzal, hogy az oroszok áttérnek a rubelalapú exportra (lásd cikkünk végén), csak ráerősítenek a dollár és egyéb nagy tartalékdevizák jelentőségének csökkenésére, és most

a regionális jelentőségű fizetőeszközök ideje jön el.

Az orosz külügy is megnyilvánult, cáfolva, hogy szerződésszegés lenne a rubelesítés, ahogyan azt nyugati országok és elemzők állítják.

A Portfolio is emlékeztet: a rubel napok óta jelentősen erősödik a főbb devizákkal szemben, több okból is:

  • a gázvásárlásoknál belengetett rubelalapú elszámolás rubelvételt generálhatott;
  • a keddi tárgyalások után pozitív reakciók hangzottak el;
  • az orosz szankciókra válaszul devizabeszolgáltatási kötelezettséget vezettek be Oroszországban;
  • a hónap végén adófizetési és egyéb tranzakciós okok miatt növekedni szokott a rubelkereslet a piacon.

Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó egyik devizakereskedő szerint a rubelt most hajtó tényezők nagy része mesterséges, így inkább átmeneti rubelerősödésről lehet csak beszélni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×