eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: pixabay.com

Rubelesítés - Egyre többet árulnak el a nagy orosz tervről

A moszkvai tőzsde majd megmondja, mennyiért lehet rubelt kapni a piacon. Ha lehet. Vlagyimir Putyin két nyugati ország vezetőjét már tájékoztatta a gázszállításokkal kapcsolatban.

Egyre többet árul el Moszkva a termékeiért követelt rubelfizetés nagy tervéről. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy szerdai tájékoztatón azt mondta, gáz tekintetében nem lesz azonnali átállás. Erre reagálva a gázárak esésnek indultak a tőzsdéken a Portfolio.hu összeállítása szerint, a rubel viszont továbbra is szárnyal.

A kifizetés technikai menetéről az orosz RIA hírügynökségnek már kedd este beszélt Anatolij Akszakov, az orosz parlament alsóházának pénzügyi bizottsági elnöke, azt hangsúlyozta, a deviza átváltása piaci árfolyamon történik, amit a moszkvai tőzsdén határoznak meg.

A rubelt "bárhol" megvehetik a devizapiacon.

Hogy mennyire bárhol, arra az összeállítás külön kitér: nem beszélhetünk egyelőre konvertibilis fizetőeszközről a tőkekorlátozások miatt.

Közben nyilatkozott a volt orosz elnök Dmitrij Medvegyev is, aki szerint a nyugati szankciók bumerángszerűen visszaütnek a nyugati gazdaságokra is a megugró energiaárak miatt. Szerinte azzal, hogy az oroszok áttérnek a rubelalapú exportra (lásd cikkünk végén), csak ráerősítenek a dollár és egyéb nagy tartalékdevizák jelentőségének csökkenésére, és most

a regionális jelentőségű fizetőeszközök ideje jön el.

Az orosz külügy is megnyilvánult, cáfolva, hogy szerződésszegés lenne a rubelesítés, ahogyan azt nyugati országok és elemzők állítják.

A Portfolio is emlékeztet: a rubel napok óta jelentősen erősödik a főbb devizákkal szemben, több okból is:

  • a gázvásárlásoknál belengetett rubelalapú elszámolás rubelvételt generálhatott;
  • a keddi tárgyalások után pozitív reakciók hangzottak el;
  • az orosz szankciókra válaszul devizabeszolgáltatási kötelezettséget vezettek be Oroszországban;
  • a hónap végén adófizetési és egyéb tranzakciós okok miatt növekedni szokott a rubelkereslet a piacon.

Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó egyik devizakereskedő szerint a rubelt most hajtó tényezők nagy része mesterséges, így inkább átmeneti rubelerősödésről lehet csak beszélni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×