eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tűzérségi támadásokban megrongálódott lakótelepi lakások Kijevben 2022. március 15-én. Az ukrán fővárosban kijárási tilalmat rendeltek el este 8 órától március 17-én reggel 7 óráig, miután a városon kívül állomásozó orosz erők több lakóházat is eltaláltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Szakértő: Idén drámai lesz a helyzet Ukrajnában

Az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője szerint Ukrajna extrém gazdasági sérülékenységnek lesz kitéve, ha elhúzódik a háború, a konfliktus pedig akár két évtizednyi gazdasági fejlődést törölhet ki. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa azt mondta, már a háború előtt is Európa „szegényháza” volt Ukrajna.

Deák András szerint óvatosnak kell lenni a prognózisokkal, hiszen senki sem tudja, hogy meddig fog még tartani a háború, és hogy milyen mértékű lesz végül az anyagi kár. Jelenleg már az sem biztos, hogy mennyien élnek Ukrajnában, hiszen folyamatosan menekülnek az emberek. De az nem lehet kérdés, hogy már most is óriási az anyagi kár mértéke, amivel kapcsolatban az ukrán vezetés korábban úgy nyilatkozott, hogy csak az infrastruktúrában 120 dollárnyi veszteséget okozott az orosz offenzíva . Ez nagyságrendileg egyenértékű az ország egy éves GDP-jével.

„Ebből kiindulva drámai lesz a helyzet az idei évben, de nem tudjuk, hogy ez mennyire lesz maradandó, és hogy a jövőre vonatkozóan mit jelent, főleg, mert nem látjuk a háború végét” – ismételte meg.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője szerint tömeges elszegényedéstől is tartani kell Ukrajnában. Szavai szerint tíz ukránból kilenc szegénységbe süllyedhet, miközben extrém gazdasági sérülékenységnek lesz kitéve az ország. Deák András ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Ukrajna már a háború előtt is „Európa szegényháza” volt. Az egy főre jutó GDP – Moldovával holtversenyben – itt volt a legalacsonyabb, számítási módtól függően 1000-1500 dollár, ami például az albán fele, a magyarnak pedig az ötöde, hatoda.

A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

az ENSZ számításai azon alapulnak, hogy a háború egész évben kitart majd, és az egész országra kiterjed.

Jelen pillanatban viszont nagyon eltérő a helyzet: Nyugat-Ukrajnában ha nem is jó, de legalább nem drámai, mint a harcok sújtotta északi és keleti régiókban. Hozzátette: eddig nagyjából a lakosság harmada érintett a harci cselekmények által, kétharmada pedig relatíve mentesült ezektől. Vagyis a fentiek egy nagyon pesszimista forgatókönyvet feltételeznek, amit az ENSZ is rögzített a jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×