INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

ksh

építőipar

éves jelentés

koronavírus

Megugrott az építőipar teljesítménye, de vannak rossz hírek is

Megugrott az építőipar teljesítménye, de vannak rossz hírek is

Infostart

Nagyot nőttek az árak a szektorban, és jelentősen csökkent a szerződésállomány a tavalyi utolsó negyedévre.

2021 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 29,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 32,7, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal nőtt a 2020. decemberihez képest. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,2 százalékkal nagyobb volt a novemberinél. 2021-ben az építőipar termelése 13,3 százalékkal meghaladta a 2020. évi, alacsony bázist. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 11,4 százalékkal magasabbak voltak az előző évinél – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

2021 decemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt:

  • az épületeké 32,7,
  • az egyéb építményeké 24,8

százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 46,9, az egyéb építmények építésében 22,4 százalékkal bővült a termelés. A speciális szaképítés 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A megkötött új szerződések volumene 7,7 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,7 százalékkal volt kisebb a 2020. decemberi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 13,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. december véginél.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9, az egyéb építményeké 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2021 év egészében az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 13,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építése 17,1, az egyéb építményeké 9,1 százalékkal. 2021-ben 0,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, ezen belül épületekre 4,3 százalékkal kisebbet, egyéb építményekre 5,9 százalékkal nagyobbat.

Építőipari termelői árak

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 16,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben egyaránt 19,1, az egyéb építmények építése vonatkozásában 11,1 százalékkal nőttek az árak a 2020. IV. negyedévihez mérten.

Az építőipar IV. negyedévi árai 4,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Elemzői bizakodás, rossz hír a drágulás

Az állami beruházások csökkenése ellenére a lakásépítés és a versenyszféra megrendelései idén is jelentős növekedési lehetőséget nyitnak az építőipar előtt - kommentálták a legfrissebb statisztikai adatokat a szakértők.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az építőipar termelésének jelentős növekedését a stabilan magas kereslettel magyarázza, amelyet az ágazat az egy évvel korábbinál jóval nagyobb mértékben tudott kielégíteni, azaz jobban rendelkezésre állt a szükséges munkaerő és építőanyag. Az ágazat termelését segíthette az enyhe időjárás és a kedvezőbb vírushelyzet is. Ugyanakkor kedvezőtlen hír, hogy a magas kereslet továbbra is erőteljesen megjelenik az árak emelkedésében, amely a negyedik negyedévben tovább gyorsult. Az állami beruházások volumenének visszafogása már némileg látszik az ágazat szerződésállományán. Ez kedvező esetben lassítani tudná az áremelkedést, ám ez a hatás elenyésző lehet, mivel a versenyszféra beruházásaiban felfutás várható. Összességében a rendelésállomány így is magas, ennélfogva az építőipar teljesítménye 2022-ben is inkább felfelé húzhatja a gazdasági növekedést - vélekedett Regős Gábor.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult zöldotthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult GDP növekedéséhez.

A kiugró lakásépítési kedvet jellemzi, hogy az új lakások kínálata az ingatlan.com adatai szerint 91 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest. A községekben 123 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 100 százalékkal nőtt a kínálat. Közben Budapesten 60 százalékos volt a bővülés, ami azért még mindig erőteljes növekedést jelent.

Az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg, ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója szerint az építőipar felívelését mutatja, hogy 2021 harmadik negyedévében 378 ezer embernek adott munkát, ami évtizedes rekordnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy az ágazat az összes foglalkoztatott 8 százalékának biztosít munkalehetőséget szemben a 2010 és 2020 közötti időszakra jellemző 6-7 százalék körüli mutatóval.

Azt is hozzátette, hogy az építőipari növekedésben ma már egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, mind a tervezés, mind a kivitelezés, mind pedig az épületüzemeltetés területén, ami hatékonyabbá, költségkímélőbbé teszi az ágazatot és az építményeket.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018