eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bitcoin logo of an abstract glowing particle on circuit board and rising red color graph.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Szakértő: nem múlnak el egyhamar a kriptovalutákat lefelé húzó trendek

Topolay Gáborral, a Forbes magazin szerkesztő-újságírójával beszélgettünk.

A szombat esti kereskedésben új három és fél havi mélypontra, valamivel 40 ezer dollár fölé esett a vezető kriptovaluta árfolyama. Pár hónap leforgása alatt több kriptovaluta esetében 30-40 százalékos zuhanás figyelhető meg. Topolay Gábor szerint, bár az elmúlt néhány hónap eseményiből még nem lehet hosszabb, éves trendekre következtetni, azok a körülmények, amelyek lefelé mozgatják a piacot, vagyis a bitcoin és egyéb kriptovaluák árfolyamát, a következő időszakban is velünk fognak maradni.

Az elmúlt hetek, hónapok során éves rekordokra nőtt az infláció mértéke az Egyesült Államokban és az euróövezetben is, amire az egyes jegybankoknak reagálniuk kell. A Forbes munkatársa emlékeztetett, például a Fed, az Egyesült Államok központi bankja legutóbbi kamatdöntő ülésén meglehetősen erős üzenetet fogalmazott meg, az infláció miatt jelentősen szigorítani fognak, és legalább három kamatemelés várható az idei évben, de van olyan elemzői várakozás, ami ezek számát négyre teszi. Ezzel párhuzamosan pedig el fogják kezdeni leépíteni a banki mérleget, ami hagyományosan rosszat tesz a kockázatos piaci eszközöknek, ami már most nagyon érződik a piacon: az elmúlt egy héten 10-15-20 százalékot esett a vezető kritpovaluták árfolyama – magyarázta a szakértő.

Topolay Gábor arra is kitért, hogy amikor Kína tavaly elkezdte kitiltani a bitcoin-bányákat az országból, a bányászok jelentős része Kazahsztánba települt, így becslések szerint a globális számítási kapacítása a másodpercenkénti hashrate-nek (a bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége) már 15-20 százaléka lehet Kazahsztánban, így valóban tapasztalható volt az országban kialakult helyzet miatt némi csökkenés az elmúlt egy-másfél hétben a globális hashrate-ben, de ez összességében nem jelentős. Vagyis a globális számítási kapacitás még mindig a történelmi csúcsa közelében van, és nem lesz a kazah helyzet hosszú távon hatással az árfolyamra – vélekedett a Forbes újságírója.

Jelen helyzetben az elemzők a végletekig mennek, a pesszimisták szerint akár 10 ezer dollárra is eshet egy bitcoin ára, az optimisták szerint 100 ezer dollárra is emelkedhet, ugyanakkor nincs meg az a technikai elemzés sem, amely legalább pár hónapos trendeket tudna előrejelezni. A nagyon optimista prognózisok viszont csak többéves távlatban működhetnek – tette hozzá a szakértő.

A forgalmi adatokból viszont jól látszik, hogy az intézményi befektetők a zuhanásokat, az úgynevezett deepeket igyekeznek kihasználni, és vesznek még a valutából, de az, hogy továbbra is zsákolják a bitcoint, nem jelenti azt, hogy most majd elindul fölfelé az árfolyam – zárta szavait Topolay Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×