eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pexels
Nyitókép: Pexels

Erős átlagbéremelés jön, de van egy jövedelemsáv, ahol kevesebbel kell beérni

Az idei reálkereset-növekedés a duplája lehet a tavalyi 4 százaléknak az erős infláció ellenére is, viszont helyenként 0 százalékos béremelési ajánlat is elképzelhető. Palkovics Imre és Székely Tamás szakszervezeti vezetőket kérdeztük.

Nagy különbségek lesznek az idei bérmegállapodásoknál. A 0 százalékos ajánlattól a megkötött 27 százalékos bérfejlesztésig minden megtalálható – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke érdeklődésünkre.

A szakszervezeti vezető a középértéket két számjegyűre tette, és hozzáfűzte, hogy optimista becslések alapján 14–18 százalék körül lehet, ami azt jelenti, hogy a magas infláció mellett is tíz százalék körüli reálbérnövekedést prognosztizálnak.

„Ez a 2021-es 4 százalék körüli reálkereset-növekedésnek nemzetgazdasági szinten nagyjából a duplája”

– szögezte le Palkovics Imre.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke is átlagosan két számjegyű béremelést vár.

„Az látszik, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum húszszázalékos emelése, főleg a 260 ezer forintos garantált bérminimumnál bérösszecsúszást okozhat, ebből adódhat az, hogy azoknak a munkáltatóknak, akiknek ebben a bérsávban sok munkavállalójuk van, nagyon meg kell tolniuk az idén a béreket” – mondta Székely Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy erős munkaerőpiaci hatás is érzékelhető, vagyis

nagy elvándorlást okozhat, ha nem emelkedik a bér nagyobb mértékben.

Székely Tamás szerint, ahol erős a szakszervezet, ott inkább valószínűsíthető a magasabb béremelés.

A világjárvány megfordította a korábbi trendet – mondta Székely Tamás –, a sok ágazatban tapasztalható létszámleépítés miatt inkább a munkáltatók diktáltak a munkaerőpiacon az elmúlt két évben, most viszont bizonyos területeken munkaerőhiány alakult ki, így magasabb béremelésre van szükség.

Palkovics Imre elmondta, hogy mely területek munkavállalói lehetnek az idei bérmegállapodások vesztesei.

Azoknál a cégeknél, amelyeknél éppen csak talpon tudtak maradni a koronavírus-járvány okozta válságban, a munkavállalók nem találtak új munkahelyet, valamiért nem akartak váltani, ott elképzelhető, hogy magas béremelések nem lesznek. De ezek a cégek úgy tudják megőrizni versenyképességüket, ha több tőkét vonnak be vagy megtartják a jó szakembereket – értékelte a helyzetet Palkovics Imre.

A két minimálbér közötti juttatással rendelkező munkavállalóknál számít kisebb mértékű béremelésre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×