eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin
Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.
Nyitókép: nensuria/Getty Images

Kiderült, hány magyar dolgozik távmunkában

Egyharmaduk csak otthonról, kétharmaduk vegyesen.

Szükség volt a távmunka törvényi szabályozására, mert velünk fog maradni ez a foglalkoztatási forma, amelyben jelenleg is 400-500 ezer ember dolgozik az országban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Bodó Sándor hozzátette: az érintett dolgozók egyharmada csak távmunkában dolgozik, kétharmaduk alkalmazásánál viszont vegyes megoldás született, így három vagy négy napot a munkahelyen töltenek, miközben kettő, illetve egy napot távmunkában dolgoznak.

Az M1 aktuális csatorna műsorában az államtitkár megjegyezte, a távmunka törvényi szabályozása azt jelenti, hogy a távmunka a munkaadó és a munkavállalói írásbeli megállapodásán alapul. Az otthoni munkavégzésnél felmerülnek bizonyos költségek, eddig ennek az elszámolási rendje nagyon bonyolult volt. A mostani szabályozással azonban az a korrekt döntés született, hogy

ezekre a költségekre a mindenkori minimálbér 10 százaléka elszámolható.

Bodó Sándor felidézte, a járványt megelőző időszakban nem volt hagyománya Magyarországon a távmunkának, az alkalmazottak körülbelül 2 százaléka, 80-90 ezer ember dolgozott ebben a formában.

Kiemelte, a járvány megjelenése után viszont a magyar munkaerőpiac bizonyos szereplői, ott, ahol erre lehetőség volt, napok alatt álltak át a távmunkára, ezáltal megmaradt az emberek a munkahelye és a cégek is tovább tudtak működni.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×