eur:
382
usd:
353.73
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Young people with face masks back at work in office after coronavirus quarantine and lockdown.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Covid: nem vesznek el az irodaházak, csak átalakulnak

A koronavírus-járvány miatt megváltozott munkarend megváltoztathatja az irodapiacot. Ennek hatása csak részben érezhető jelenleg, mert általában ötéves szerződéseket kötöttek a bérlő cégek. De az már most látszik, hogy rövidebb bérleti idő és a korszerűtlenebb irodák funkcióváltása várható.

Mester Nándor szerint mára a legtöbb vállalat igyekezett alkalmazkodni a panémia miatt kialakult helyzethez. Sőt, már a vírus első két hulláma alatt azon gondolkodtak, hogyan szervezzék át a működésüket, aminek az egyik jelentős aspektusa az irodahasználat. Mint mondta, általánosságban megfigyelhető, hogy az öt munkanapból egyet biztosan home office-ban töltenek az emberek manapság, de sok helyütt előfordul a három nap is.

Az Mfor–Privátbankár vezető ingatlanpiaci elemzője az irodapiacről elmondta: miután jellemzően ötéves bérleti szerződések vannak, így egy olyan cég, amely ennek a periódusnak csak az elején tart, nem nagyon „ugrálhat”, hogy egy kisebb méretűre váltson, és akinek az elmúlt két évben lejáróban volt a szerződése, az legfeljebb meghosszabbította.

Ugyanakkor a cégek elkezdték, vagy legalábbis megpróbálták lerövidíteni az ötéves időszakokat három évre, továbbá a belső kialakítás költségeit a bérbeadóra terhelni, miután kifejezetten jó alkupozícióban vannak a bérlők. Érdekes hatásként jegyezte meg, hogy nem indulnak új beruházások, vagy nagyon elcsúsznak az időben a már megkezdettek, amellett, hogy egyelőre senki nem tudja pontosan belőni, hogy mekkora irodaterület lesz a jövőbeni szükséglet.

A szakértő szavaiból az is kiderült, hogy ma Magyarországon körülbelül 4 millió négyzetméternyi irodaterület van különböző kategóriákban. Megérzése szerint ennek aránya azonban nem fog csökkenni a jövőben, mert egyfelől valamekkora bővülés az új irodák révén mindig lesz, másrészt a nem nem korszerű és nem gazdaságosan felújíthatók funkciója meg fog változni.

„Kívülről irodaháznak fognak kinézni, de nem az lesz, hanem például egy raktáráruház, vagy akár egy hotel, ami teljesen természetes, Nyugat-Európában pont ugyanígy zajlik, és most már Közép-Európa több városában is hallani ilyenekről” – magyarázta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×