INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

dezodor

mellrák

izzadás

Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.

Mellbevágó felfedezés az emlőrák és a dezodorok kapcsolatáról

Infostart

Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók mellrákos esetekért.

A vita középpontjában az alumínium áll: ezt az anyagot használja sok dezodor az izzadás meggátlására, ám az alumínium képes egyes receptorok szemében ösztrogénként viselkedni. Bár a legtöbb kutatás szerint nincsen összefüggés az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a melldaganatos betegségek közt, két új kutatás most megerősítette, hogy a dezodorokban használt alumíniumsók toxikus hatásúak és karcinogén potenciál is van bennük – írja a Euronews.

A kutatók hörcsögsejtekben végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy az emlősejtek, különösen az emlőmirigyek alumíniumsókkal való találkozásuk során azonnal bekebelezték az idegen anyagot.

Már a kitettséget követő 24 órában genetikai instabilitást állapítottak meg, a kromoszómák szerkezete és száma megváltozott az érintett sejtekben.

A tanulmányok szerint ez a bizonyítottan rákkeltő anyagok által okozott rosszindulatú átalakulás során is előfordul, ezért

megerősíti az alumínium rákkeltő potenciálját az emlősejtekben.

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés a világon: 2020 végén 7,8 millió nő élt öt éven belül diagnosztizált melltumorral. A megbetegedés nem fertőző, a kialakulása mögött álló okok egyelőre nem ismertek. A WHO szerint a megbetegedések fele olyan nőkben alakul ki, akiknek nincsen semmilyen rizikófaktoruk nemükön és 40 év fölötti életkorukon túl.

A rizikófaktorok közt van

  • az életkor,
  • az elhízottság,
  • az alkohol nagy mennyiségben történő fogyasztása,
  • a megbetegedés családon belüli korábbi előfordulása,
  • a sugárzásnak való kitettség,
  • a dohányzás és
  • a menopauza utáni hormonterápia.

Az új kutatások most először azonosítottak olyan vegyi anyagot, amely környezetünkben megtalálható és rizikófaktort jelent.

A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy az alumíniumsóknak az emlőrák kialakulásában való szerepe az azbeszt történetére emlékeztet, és hogy azokat nemcsak izzadásgátló dezodorokban, hanem más kozmetikai termékekben, például naptejekben is használják.

Nyitókép: Zania Studio/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018