eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.
Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

Mellbevágó felfedezés az emlőrák és a dezodorok kapcsolatáról

Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók mellrákos esetekért.

A vita középpontjában az alumínium áll: ezt az anyagot használja sok dezodor az izzadás meggátlására, ám az alumínium képes egyes receptorok szemében ösztrogénként viselkedni. Bár a legtöbb kutatás szerint nincsen összefüggés az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a melldaganatos betegségek közt, két új kutatás most megerősítette, hogy a dezodorokban használt alumíniumsók toxikus hatásúak és karcinogén potenciál is van bennük – írja a Euronews.

A kutatók hörcsögsejtekben végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy az emlősejtek, különösen az emlőmirigyek alumíniumsókkal való találkozásuk során azonnal bekebelezték az idegen anyagot.

Már a kitettséget követő 24 órában genetikai instabilitást állapítottak meg, a kromoszómák szerkezete és száma megváltozott az érintett sejtekben.

A tanulmányok szerint ez a bizonyítottan rákkeltő anyagok által okozott rosszindulatú átalakulás során is előfordul, ezért

megerősíti az alumínium rákkeltő potenciálját az emlősejtekben.

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés a világon: 2020 végén 7,8 millió nő élt öt éven belül diagnosztizált melltumorral. A megbetegedés nem fertőző, a kialakulása mögött álló okok egyelőre nem ismertek. A WHO szerint a megbetegedések fele olyan nőkben alakul ki, akiknek nincsen semmilyen rizikófaktoruk nemükön és 40 év fölötti életkorukon túl.

A rizikófaktorok közt van

  • az életkor,
  • az elhízottság,
  • az alkohol nagy mennyiségben történő fogyasztása,
  • a megbetegedés családon belüli korábbi előfordulása,
  • a sugárzásnak való kitettség,
  • a dohányzás és
  • a menopauza utáni hormonterápia.

Az új kutatások most először azonosítottak olyan vegyi anyagot, amely környezetünkben megtalálható és rizikófaktort jelent.

A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy az alumíniumsóknak az emlőrák kialakulásában való szerepe az azbeszt történetére emlékeztet, és hogy azokat nemcsak izzadásgátló dezodorokban, hanem más kozmetikai termékekben, például naptejekben is használják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×