INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

otp

kötvény

tőke

Visszahívják az OTP-OPUS kötvényeket

Infostart

A tranzakcióval az OTP saját tőkéje várhatóan 175 milliárd forinttal csökken.

Az OTP október 29-i hatállyal felmondja a luxemburgi OPUS Securities-szel 2006-ban kötött swap-megállapodást.

Az OPUS Securities névértéken visszaváltja a kötvényeket a tőkeösszeg és az esedékes kamat kifizetésével. Az OTP lehívja a közel 14,5 millió darab törzsrészvényre vonatkozó vételi opciót.

A tranzakcióval az OTP saját tőkéje várhatóan 175 milliárd forinttal csökken, melyből 90 milliárd forintot a járulékos tőke, és közel 85 milliárd forintot az alapvető tőke csökkenése tesz ki - írta a Világgazdaság.

Rendkívüli közgyűlés lesz

Rendkívüli közgyűlést hív össze az OTP Bank október 15-ére, amelynek témája egy különleges munkavállalói résztulajdonosi program lesz.

Az igazgatóság a bank tulajdonában álló (saját) részvényeket értékesítené a munkavállalói által létrehozandó különleges MRP részére, amelyet támogatnának is.

A pénzintézet közölte, hogy az úgynevezett Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programot az OTP Bank munkavállalói hoznák létre a jövőben független jogi entitásként. A program az eddigi - és a továbbiakban változatlanul folytatódó - Munkavállalói Résztulajdonosi Program mellett működne majd.

A legújabb, szeptember 7-i tájékoztatás szerint az OTP Csoport tulajdonában lévő saját részvények állománya 1,08 millió darab; a saját részvény állomány összesen 0,39 százalék.

Szakértő: időszerű volt a visszahívás

Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő az InfoRádiónak felidézte: az OTP 2006-ban több kötvényt bocsátott ki, és ebben az esetben egy sajátos konstrukcióról van szó. Az OPUS egy luxemburgi illetőségű társaság, de valójában pénzügyi eszköz, amely 5 százaléknyi OTP-részvényt birtokolt. Ennek ellenértékét, 500 millió eurót fizetett akkor az OTP-nek. A részvények fedezete mellett kibocsátott a piacon egy olyan örökjáradék jellegű kötvényt, ami a mindenkori európai irányadó bankközi kamatlábhoz képest 3 százalék kamatfelárat biztosított. Akkor ez 5 százalék feletti hozamot jelentett, de a 2008-as válságban nagyot esett a kötvény, névértéke háromnegyedét elbukta, ám azóta felment, a névérték közeli árfolyamon volt - fejtette ki a szakértő. Jelenleg negyedévente fizet kamatot, éves szinten 2,6 százalékot.

A kötvény jelentős részben magyar befektetők kezében van, jelenleg negyedévente fizet kamatot, éves szinten 2,6 százalékot - tette hozzá.

Korányi G. Tamás szerint most az OTP-nek nincs szüksége erre az eszközre, ennél olcsóbban is tud forráshoz jutni, így időszerű volt a visszahívás.

A szakértő szerint az MRP-programhoz lehet szükség az 5 százaléknyi részvénycsomagra.

Kapcsolódó hang

Korányi G Tamás tőzsdei szakértő
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018