eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Lecsengeni látszik a drasztikus áremelkedések ideje az építőiparban

Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására sem. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket. Eközben esik a fő nyersanyagok világpiaci ára.

Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is – tájékoztatta a Világgazdaságot Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, aki a Masterplast Nyrt. elnökeként belülről is rálát a piaci folyamatokra.

Hozzátette: ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés.

A belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, mert hatására a legtöbb gyártó korrigálta a piaci prioritásait, magyarul: sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban – mondta a tagozat elnöke, aki úgy tudja, hogy

az állami elővételi joggal sem kellett élni,

maradt a belpiacon elég betonacél, és a faáru importja is folyamatossá vált az Egyesült Államok és Kanada vámvitájának elcsitulásával, miután megszűnt a külpiaci áruhiány.

Mindezek nyomán a piaci szakértő szerint nem várható az unión belüli export, illetve árumozgás további korlátozása, elég lesz érvényben tartani a célravezetőnek bizonyult kiviteli regisztrációs rendszert.

„Egyértelműen érezhető, hogy megszűnt a szektorban az általános áruhiány,

lecsengett a tartós és drasztikus áremelkedések időszaka.

A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött” – fogalmazott.

Tibor Dávid szerint a konszolidáció első lépéseként legkésőbb három-négy hét múlva megmutatkozik a végtermékek fogyasztói árában is az acél és a műanyag alapanyagok árának átlagosan 10, valamint a fa árának 15 százalékos esése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×