eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Egyszerűsödnek az álláskeresők kilátásai a bolti területeken

A dereguláció nem jelenti azt, hogy a kereskedőknek a jövőben ne kellene megfelelniük az egyéb ágazati, például a fogyasztóvédelmi vagy az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak.

A kereskedelem lehetőségei a technológiai fejlesztésekkel és a fogyasztói szokások átalakulásával mostanra túlnőttek a klasszikusan megszokott bolti kiszolgálás keretein, ami időnként visszás helyzetet teremt a munkaerőpiacon, így a cégek működésében is – írja a Magyar Nemzet.

Ezért a jogalkotók felülvizsgálták az érvényes képesítési kötelezettségeket, és jó néhány feladatnál lazítottak a több évtizedes, elavult kereteken. A kereskedők szerint ez korszakváltó intézkedés, amelynek köszönhetően

szeptembertől rugalmasabb lehet a munkaszervezés az üzletekben.

„A szabályozott szakmák körének felülvizsgálata – amit a piaci szereplők és az érdekképviseletek bevonásával végeztünk – a gazdaság egészét érinti, így a kiskereskedelemben is változásokat hoz. Mégpedig kedvező változásokat, ugyanis számos bolti munkakör betöltését egyszerűsíti a jogszabály módosítása” – közölte a lappal Cseresnyés Péter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hozzátette: a szabályozott szakmák deregulációja nem jelenti azt, hogy a kereskedőknek a jövőben ne kellene megfelelniük az egyéb ágazati, például a fogyasztóvédelmi vagy az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak. Szavai szerint általánosságban elmondható, hogy

a módosítás megkönnyíti majd a munkavállalók elhelyezkedését a boltokban, és segíti a vállalkozásokat

abban, hogy gyorsabban reagáljanak a piaci viszonyokra.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára egyebek mellett azt nyilatkozta a lapnak, hogy a vásárlóknak nem kell attól tartaniuk, hogy az enyhítéssel csökkenni fog a kiszolgálás színvonala, hiszen

a kereskedők eddigi felelősségei nem szűnnek meg,

csak egy olyan elavult rendszer változik, amiről a vevők többségének nem is volt tudomása.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×