eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Virág Barnabás: határozott lépésekkel folytatjuk a kamatemelést

A következő hónapokra is a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, 2022 elején kerül a sávba az infláció, és a monetáris politika szigorítása nyomán 2022 közepén stabilizálódhat 3 százalék körül – mondta az újabb alapkamat-emelés után a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal 1,2 százalékra emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács kedden és további intézkedéseket is hozott. A döntés utáni tájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta, az infláció azokban az országokban emelkedett leginkább az utóbbi hónapokban, ahol a gazdaságok újranyitása a leggyorsabban megtörtént. A magyar gazdaság az európai átlagnál gyorsabban nyitott, az inflációs hatások is előbb jelentkeztek itt, május-júniusban is 5 százalék fölötti infláció volt mérhető. Júniusban is gyorsult az infláció, a szolgáltatások és az iparcikkek – az infláció két alapköve – drágulása miatt. Jelentős hatás volt a jövedékiadó-emelés és az üzemanyagár-emelkedés.

Az inflációs hatást egyértelműen jelzi a maginfláció emelkedése is. Az eddigi adatok megerősítették az MNB azon képét, hogy újraindult a gazdaság, dinamikus ütemben – második negyedévre két számjegyű növekedés lesz – mondta Virág Barnabás.

Emelkedtek a reálbérek, nőtt a bérdinamika, ám közben egyre növekszik a potenciális termelési korláttal küzdő vállalatok száma.

Ha nem lesz súlyos negyedik járványhullám, idén 6 százalék körüli, a fölötti növekedést fog produkálni a magyar gazdaság, 2022-re pedig 5,5 százalékot "lát" a jegybank.

Az infláció idén 4 százalék fölött marad

Az infláció csökkenését várják a következő hónapokra, de így is 4 százalék, a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az év végig. November környékén lehet egy lokális csúcs.

2022 elején kerül a sávba az infláció, és a monetáris politika szigorítása nyomán 2022 közepén stabilizálódhat 3 százalék körül.

A cél, hogy mielőbb ezt a szintet elérje a magyar gazdaság.

Ezért döntöttek a több lépéses szigorítás mellett, amelyet három erőteljes lépéssel tettek meg.

A mai ülésen egy határozott lépés mellett tette le a voksát a Monetáris Tanács, ez meghatározó lesz a kamatciklus folytatását illetően. A szeptemberi inflációs jelentés lesz egy olyan mérföldkő, amikor ismét negyedéves jelentés ismeretében tudják a magyar gazdaság folyamatait elemezni – mondta kiegészítésképpen arra a kérdésre, hogy meddig tartják az 30 bázispontos emelést.

A múlt havi emeléskor elmondottakhoz hasonlóan ismét hangsúlyozta, hogy az alapkamat az irányadó az egyhetes betéti ráta esetében is, azt fogja követni a jövőben.

Eszköztár

A legfontosabb, hogy a második körös inflációs hatásokat megelőzzük, ehhez határozott lépésekkel történő kamatemelést látunk szükségesnek – mondta Virág Barnabás.

A Monetáris Tanács addig folytatja a kamatemeléseket, ameddig az inflációs előrejelzések fenntartható módon a jegybanki célsávba csökkennek.

Fundamentális kockázatok vannak a gazdaságban, erre a legerősebb választ kell adni, ami az alapkamatemelés, ezen keresztül kívánnak egyértelmű és erős üzenetet küldeni az inflációval kapcsolatban. Mivel a jegybankok eszköztára gazdag, ezért számukra fontos, hogy ezekben összhang legyen, melynek kapcsán jelezték, hogy a járvány alatt bevezetett eszközöket fokozatosan felülvizsgálják:

  • A Növekedési Hitel Hajrá programot és az
  • értékpapír-visszavásárlási (repo) programot már kivezették,
  • augusztusban felülvizsgálják az állampapír-vásárlási programot: abban a hónapban az állampapír-vásárlási program elérheti a 3000 milliárd forintos újabb határt; a kamatdöntéssel egyidőben fogja a jegybank végrehajtani a felülvizsgálatot.

Virág Barnabás a kemetemelési periódus kezdetén az InfoRádió Aréna című műsorában ismertette a jegybank inflációellenes lépéseinke a részleteit. A beszélgetést itt tudja elolvasni, meghallgatni vagy megnézni!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×