eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ismét emelt az alapkamaton az MNB

30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület a kamatfolyosón is változtatott, így az mínusz 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett - derült ki az MNB honlapján megjelent tájékoztatásból.

A jegybank június végén, több mint tíz év után emelt az alapkamaton, rögtön 30 bázisponttal. Az irányadó egyhetes betéti ráta akkor 15 bázisponttal került feljebb, így mindkét kamat 0,9 százalék lett. Azt is közölték egyúttal, hogy kamatemelési ciklusban gondolkodnak, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba – ennek látjuk most a második lépését.

Az alapkamat tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt akkor 0,60 százalékon.

A Portfolio megjegyzi: a mostani jegybanki döntéssel véget ért a negatív kamatok korszaka Magyarországon, hiszen az egynapos betéti kamat szintjének emelkedésével már minden fontos kamatkondíció a pozitív tartományba került.

A döntés hátteréről 15 órától Virág Barnabás MNB-alelnök ad tájékoztatást, ezt tudósítja az Infostart.

Az emelés hírére a forint azonnal erősödni kezdett.

Cikkünk hamarosan frissül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×