INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

eladó

kereskedelem

bolt

munkaerő-hiány

álláshirdetés

A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.

A járvány előtti időket idézi az eladókeresési láz

Infostart

Szinte minden hazai lánc több eladót keres, mint egy hónapja. A legtöbb bolti eladó a fővárosban hiányzik, de az üdülőhelyeken is többet izzadhatnak a boltosok. Az uniós eladókeresés is újra a régi, közel 70 ezer bolti eladót keresnek az öreg kontinensen.

Egyre többet költünk a boltokban, a júniusi statisztika már a járvány előtti időszakot idézi, sőt, azon túl is lépett már – írja a Blokkk.com. A kilábalás nyomán ugyanakkor a járvány előtt tapasztalt munkaerő-hiányos időszak is visszaköszönni látszik, vagyis a több vásárló mellett kevés a bolti eladó, főként a nagyobb láncoknál, tehát van miért „izzadniuk” a boltosoknak a nyár derekán – jegyzi meg a lap.

Bár a diákmunka, a munkaerő-kölcsönzés segíthet valamelyest, és a járvány idején a boltokba lépett dolgozók egy része is ott ragadt, a legnagyobb láncok hónapról hónapra mégis több bolti dolgozót keresnek.

A legtöbb eladót a fővárosban és annak környékén fogadnák.

A legnagyobb láncok közül például az Aldi az álláshelyeinek a felét a budapesti áruházaiban hirdeti, de a Lidlnél és a Pennynél is 30 százalékos ez az arány.

Összességében a Lidl hirdeti a legtöbb álláshelyet a bolti dolgozók körében, azonban ezt több tényező is befolyásolhatja – jegyzi meg a Blokkk.com. Például, ha az áruházakban nagyobb a részmunkaidősök aránya, akkor ott nagyobb létszámra is lehet szükség.

Bolti dolgozók álláshirdetése (céges honlapok):

szeptember január április június július
Aldi 61 42 50 96 90
Auchan 39 23 31 58 60
Lidl 83 54 106 126 169
Penny 44 43 61 102 110
Spar 34 34 41 44 39
Tesco 20 12 25 77 -

Az iparcikkes láncok körében sem jobb a munkaerőpiaci helyzet a bolti dolgozók körében. Az áprilisi nyitást követően szépen felszökött az eladókeresési láz, ami a nyár közepén tovább emelkedett.

Az EURES uniós foglalkoztatási portálon 3,3 millió álláshelyet hirdetnek az öreg kontinens országiból. A bolti eladó kulcsszóra közel 69 ezer álláshely ugrik be. Ez nagyságrendjét nézve a járvány előtti szint körül mozog – teszi hozzá a lap.

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018