eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Idős vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet előtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, így ettől a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakban vásárlási idősávot kapnak az idősek. Ebben az időintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Brutális a drágulás – már a statisztika is ezt tanúsítja

A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal növekedtek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta - tette hozzá jelentésében a hivatal.

Az euróval szemben a forint 0,93 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest 9,50 százalékkal erősebb volt májusban, mint egy évvel azelőtt.

Az idén májusban a 2020. májusihoz képest a belföldi értékesítésben 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 16,0 százalékos volt a drágulás.

A feldolgozóipari áremelkedést a kőolajfeldolgozó szektor és a vegyipar termelői árainak 58,7, illetve 40,1 százalékos emelkedése húzta fel, az élelmiszerek termelői ára 5,0 százalékkal, a gyógyszereké 3,2 százalékkal emelkedett. A járműgyártásban 1,9 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése májusban, a számítástechnikai, elektronikai gyártócégeknél 1,3 százalékos.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 3,2 százalékkal, a beruházási javaké 0,8 százalékkal nőtt.

Az ipari exportban 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek, a mindössze 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 79,9 százalékos volt a drágulás a világpiaci árak emelkedée, a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának előző évi visszaesése következtében - közölte a KSH.

A járműipar forintban mért exportárai 1,8 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkeké 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az élelmiszerek exportára 7,7 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában a belföldi termelői árak 8,6 százalékkal, az exportárak 9,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához mérve, a termelői árak együttesen 9,1 százalékkal voltak magasabbak.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×