eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Koraszülött gyermek édesanyjával a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én. A koraszülöttek világnapja 2011 óta november 17-e, ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az év végéig még 300 milliárd forintnyi babavárót ki fognak helyezni a bankok

2019 júliusától idén áprilisig 1200 milliárd forint fölé került a babaváró hitel keretében kihelyezett kölcsönök állománya, így már eléri a teljes lakossági hitelállomány 15 százalékát ez a kölcsön - mondta az InfoRádiónak a money.hu kommunikációs vezetője, Nagy László Nándor.

Az elmúlt két évben volt időszak, amikor a hitelkihelyezés nagyobb része tartozott a babaváró hitel termékéhez - mondta az InfoRádióban Nagy László Nándor, a money.hu kommunikációs vezetője.

"1200 milliárdnál is többről tudjuk, hogy már kihelyezték a pénzintézetek a családoknak, most ez a lakossági hitelállomány 15 százaléka. Hihetetlenül gyors a termék felfutása. Havonta átlagosan 58 milliárd forintot helyeznek ki a bankok babaváróban, ez már összevethető a korábbi slágertermékkel, a személyi hitellel, ott az igénylések a járvány előtt 40-50 milliárd forintra rúgtak" - ecsetelte.

Ha már érkezik a gyermek vagy éppen megszületett, ez a kölcsön azonnal kamatmentessé válik, ilyen az összes igénylő 40 százaléka.

A hitelfelvétel utáni második születés után a tőketartozás 30 százalékát engedi el a bank, a harmadik gyermeknél pedig a teljes összeget "téríti vissza az állam" - húzta alá Nagy László Nándor.

A babavárót a bankok is szeretik, mert rendkívül kis kockázatú termékről van szó.

Az év végére a babaváró állománya elérheti - banki számítások szerint - az 1500 milliárd forintot is.

"Értelemszerűen lassulni fog a kihelyezés, hiszen azok a párok, akik terveztek gyermeket, jó eséllyel már bejelentkeztek erre, azokkal fog bővülni a kör, akik most alapítanak családot és vállalnak gyermeket" - mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×