eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Charleroi, 2018. augusztus 10.A Ryanair ír diszkont légitársaság repülőgépei sorakoznak a Brüsszel–Charleroi repülőtéren 2018. augusztus 10-én. Ezen a napon több száz járatot törölnek a német, a svéd, az ír és a belga pilóták munkabeszüntetése miatt. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Hiába kifogásolta a Ryanair, hogy vetélytársai állami támogatást kapnak

Az írországi székhelyű Ryanair légitársaság ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben.

Az írországi székhelyű Ryanair légitársaság ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben szerdán Luxemburgban, amit azért indított, mert szerinte az Air France és a svéd SAS jogtalanul kaptak állami támogatást - közölte az Európai Unió Bírósága.

A Ryanair azt kifogásolta, hogy Franciaország és Svédország, az Európai Bizottság jóváhagyásával, mentőcsomagokkal biztosított versenyelőnyt légitársaságainak. Az Air France lehetőséget kapott arra, hogy később fizessen adót, a Scandinavian Airlinst pedig hitelgarancia-rendszerrel segítették. A Ryanair véleménye szerint ezáltal többmillió eurós előnyhöz jutottak ezek a cégek, emiatt a bizottsági határozat megsemmisítése iránt indított keresetet az uniós bíróságon.

Az Európai Bizottság szigorú versenypolitikája nagy hangsúlyt fektet az állami támogatások vizsgálatára, azonban tavaly márciusban jóváhagyta a kormányzati segélyt azon vállatok számára, amelyeknek a járvány okozta válság miatt támogatásra volt szükségük.

A luxemburgi bírói testület szerdán kimondta: a francia Air France-ot és a svéd SAS-t támogató intézkedések jogszerűek voltak, összhangban álltak az uniós joggal, hiszen azért születtek, hogy a járvány okozta gazdasági károkat enyhítsék. A bíróság mindkét esetben megfelelőnek és az uniós joggal harmonizálónak találta az intézkedéseket.

A fapados légitársaság eddig 16 jogvitát indított az Európai Bizottság ellen, az olyan mentőcsomagok és kormányzati segélyek miatt, amelyek rivális cégeket, köztük a holland KLM-et és a német Lufthansát segítették.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×