INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

bitcoin

digitális

kriptovaluta

Bitcoin: egy korszak vége jöhet el

Bitcoin: egy korszak vége jöhet el

Infostart

A kriptodevizás ügyletek szigorúbb szabályozását tervezik.

A bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, a kriptodevizák teljes értéke ezermilliárd dollár fölé nőtt. Ez már elegendő ahhoz, hogy a jegybanki devizákkal korábban is végrehajtható bűncselekményeket nagy összegben meg lehessen valósítani. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormányok és a jegybankok eddig is problémásnak tartották a bitcoinügyletek ellenőrizhetetlenségét, de az egyik jelentős kriptodevizatőzsde tulajdonosa szerint már nem kerülhető el az ügyletek ellenőrzése, a tranzakciókat lebonyolítók személyazonosságának ellenőrzése, legalábbis bizonyos összeghatár fölött.

Az amerikai kormányzat már törvényjavaslatot dolgozott ki, amely szerint, ha valaki saját digitális pénztárcában tartja kriptodevizáját, és háromezer dollárnál nagyobb értékű tranzakciót hajt végre, köteles lenne igazolni személyazonosságát.

A szabályozás változtatása, a kriptodevizák névtelen forgalmazásának megszüntetése csökkenthetné az érdeklődést az ilyen eszközök iránt, hiszen a bitcoin létrehozásakor pont azt tartották az egyik előnynek, hogy névtelenül és visszakövethetetlenül zajlanak a tranzakciók. Az viszont nem vitathat, hogy ha más pénzügyi eszközökre szigorúan alkalmazzák a bűncselekményeket megelőző és felderítő intézkedéseket, akkor ez az eszközosztály sem lehet kivétel ez alól.

Különböző országok eltérően reagálnak a helyzetre. Kína viszonylag megengedőbb a bitcoinnal, de szigorúbb politikai rendszere elrettenti a lehetséges bűnelkövetőket, míg India egyelőre a kriptodevizák teljes betiltásában látja a megoldást.

Nyitókép: PIxabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018