eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Stabilra javította a Moody's magyar bankrendszer kilátását

Azt várják, hogy megkezdődik a kilábalás.

Stabilra javította az eddigi negatívról több európai, köztük a magyar bankrendszer kilátását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az érintett országokban megkezdődik a kilábalás a koronavírus-válságból, és ez a gazdasági kondíciók erősödését eredményezi.

A Moody's Londonban bejelentett intézkedése a magyar bankrendszer mellett a norvég, a finn, a portugál és a szlovák bankszektorokat érinti.

Ezeknek a bankrendszereknek a kilátását a Moody's tavaly április 16-án rontotta negatívra a koronavírus-járványból eredő recessziós várakozásokra hivatkozva.

A csütörtökön bejelentett kedvező kilátásmódosítás indoklásában a hitelminősítő ugyanakkor kiemelte: azzal számol, hogy az érintett bankrendszerek eszközminőségének esetleges további romlása a várható gazdasági kilábalás környezetében most már csak mérsékelt ütemű lehet.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor azt a véleményét is, hogy

az üzleti kondíciókat a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldása közben is még kihívások terhelik majd.

A Moody's a magyar gazdaságról összeállított, minap Londonban ismertetett külön országjelentésében ugyanakkor kiemelte: a "Baa3" szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz.

A tanulmányban a hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy

a magyar hazai össztermék az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik.

A Moody's véleménye szerint a magyar bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, és jórészt összhangban van a közép- és kelet-európai EU-társállamok bankrendszerinek tőkeellátottsági mutatóival.

A hitelminősítő szerint ennek köszönhetően a magyar bankrendszernek megvan a szükséges veszteség-elviselő kapacitása ahhoz, hogy kezelni tudja a tavalyi gazdasági sokk következményeit.

Az adóssságtörlesztési moratórium a Moody's szerint rontja majd a likviditási és a jövedelmezőségi rátákat, ezt azonban részben ellensúlyozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a pénzügyi szektornak nyújtott pótlólagos likviditás.

A kilátás javításának további fő tényezői között is szerepelt, hogy a magyar gazdaság a "Baa3", illetve az eggyel jobb, "Baa2" besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és a Moody's véleménye szerint ez várható a továbbiakban is. Mindehhez a magyar gazdaság hazai és külső adósságpozícióinak javulása társul.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×