eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Hajnali köd Őriszentpéteren 2012. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Őrségi fúrás: máshogy látják a civilek és a Mol

A Mol földgázt keres az Őrségben, és amint lehet, egyeztet azokkal, akik a fúrás környékén élnek. Erről tájékoztatta a társaság az InfoRádiót. Közben a Őrségvédők Civil Társasága állítja, a társaság olajfúrásokat akar végezni, amely a kutatással kapcsolatban több ponton félretájékoztatja a közvéleményt.

Az Őrségvédők Civil Társasága szerint a Mol nem földgázt keres az Őrségben, hanem olajfúrásokat akar végezni. A szervezet képviseletében az InfoRádiónak nyilatkozó Czéder Zsuzsa arra hivatkozva állította mindezt, hogy a környezetvédelmi hatósághoz benyújtott engedélyeztetési kérelemben konkrétan az szerepel, hogy a várható termelmény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz.

A fenti állítást igazolhatja továbbá, hogy a beadványban az is szerepel, hogy a tervezett kutak hangereje a kitermelés alatt megközelítően azonos lesz, mint a fúrási időszak alatt, miközben köztudott, ha egy gázkutat üzembe helyeznek, halktalan - tette hozzá.

„Elrejtve szerepel, hogy akár 110 decibel is lehet az összeadott hanghatás bizonyos időszakokban.” Emellett az is szerepel a dokumentumban, hogy a fúrási szakaszban „horribilis” mennyiségű szennyező, vegyszerekkel teli, káros anyag tartalmú iszap kerülhet kitermelésre, ami meglátásuk szerint a Cser-völgyi patakon át egyenesen a Balatonba kerülhet.

Czéder Zsuzsa mások mellett arra is kitért: nem igaz az a megfogalmazás, miszerint a Mol szüneteteltetné a beruházást, hanem arról van szó, hogy a megyei környezetvédelmi hatóság visszaküldte az anyagot hiánypótlásra, aminek a határideje lejárt február 15-én.

Mol: amint lehet, egyeztetnek

A fentiekkel ellentétben az olajvállalat kutatás-termelés igazgatója az InfoRádiónak leszögezte:

a Mol nem kőolajat, hanem földgázt szeretne kitermelni a területen,

emlékeztetve, hogy az Őrségben az 50-es évektől kezdődően fúrnak, jelenleg öt kút termel aktívan innen.

Marton Zsombor azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a felmerült félreértések végett valóban pontosítaniuk kellett volna a szakhatóságokhoz beadott előzetes vizsgálati dokumentációban, hogy a kívánt termelmény a szénhidrogénen belül konkrétan a földgáz.

Mint köztudott, a vállalat egyelőre még nem kezdeményezett személyes egyeztetést a helybéli lakossággal, pedig azt a hírek szerint örömmel vennék. Mindezzel kapcsolatban a Mol munkatársa arra hívta föl a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt egy lakossági fórum összehívásának a lehetőségei igen korlátozottak, ugyanakkor az emberek részéről felmerült fajsúlyos kérdések tisztázásáig kezdeményezték az engedélyeztetési eljárásnak a szüneteltetését.

Marton Zsombor elismerte, hogy az Őrségvédők Civil Társasága azon állítása, miszerint a felfüggesztés indítványozása azért történt meg, mert a hatóságok hiánypótlást kértek a Moltól, az igaz, amit viszont csak egy formai indoknak tart. Vagyis a két álláspont magyarázata szerint helytáll, miután a hatóság által kért hiánypótlást a Mol meg tudná tenni, azonban szeretnék, ha az egy majdani lakossági fórumon elhangzottakra is tekintettel van.

Kiemelte továbbá, hogy szeretnék azt a szolgálati utat betartani, hogy elsőként a hatóságok által felvetett kérdéseket, kéréseket tisztázzák, majd ezen információk birtokában beszéljenek a lakossággal, ami az elhangzott hírek és hiányzó tények miatt a Mol számára is fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×