eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Dolgozók panírozott hagymakarikákat csomagolnak a Nádudvari Élelmiszer Kft. új húsüzemében, Nádudvaron 2017. július 19-én. A cégnél egymilliárd forintot meghaladó, több mint 500 millió forintos állami támogatással valósult meg a fejlesztés.
Nyitókép: Dolgozók panírozott hagymakarikákat csomagolnak a Nádudvari Élelmiszer Kft. új húsüzemében, Nádudvaron 2017. július 19-én. A cégnél egymilliárd forintot meghaladó, több mint 500 millió forintos állami támogatással valósult meg a fejlesztés. (MTI/Bugány János)

Magyarország jobban teljesített, mint a Világbank várta

Idén 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság abban az esetben, ha széles körben sikeresen alkalmazzák a koronavírus elleni oltást a világon – véli a Világbank, amely júniusban nagyobb, 4,2 százalékos bővülésre számított 2021-re.

A Világbank Global Economic Prospects (GEP) című jelentésének összeállítói szerint a globális GDP tavaly 4,3 százalékkal zsugorodott, míg júliusban ennél nagyobb, 5,2 százalékos csökkenésre számítottak 2020-ra.

A dokumentum szerint

Magyarország hazai összterméke (GDP) tavaly 5,9 százalékkal csökkent, kevésbé a júniusban várt 6,8 százaléknál.

A magyar gazdaság idei teljesítménynövekedésével kapcsolatos előrejelzését 4,5 százalékról 3,8 százalékra csökkentette a Világbank, amely jövőre 4,3 százalékos GDP-növekedést becsül.

A világbanki dokumentumban a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát magában foglaló közép-európai térség GDP-je tavaly 4,4 százalékkal csökkent, míg a júniusi előrejelzés nagyobb, 5 százalékos gazdasági visszaesést vetített előre. A térség gazdasági teljesítménye idén várhatóan 3,6 százalékkal nő, némileg szerényebben a júniusban várt 3,8 százaléknál.

A friss jelentés szerint idén az Egyesült Államok gazdasága a júniusban becsült 4 százalék helyett 3,5 százalékkal, az euróövezeté 4,5 százalék helyett 3,6 százalékkal nő. A Világbank nem változtatott Japán idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, továbbra is 2,5 százalék bővülést vár.

A világbank számításai szerint tavaly az amerikai GDP 3,6 százalékkal, az euróövezeti 7,4 százalékkal, a japán pedig 5,3 százalékkal csökkent.

Kína GDP-je idén várhatóan 7,9 százalékkal nő a júniusban becsült 6,9 helyett, a tavalyi bővülés pedig a várt 1 százaléknál nagyobb, 2 százalék volt a Világbank jelentése szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×