eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Adózói életutakat épít a NAV

Már 7,5 petabyte-nyi adatvagyonnal dolgozik az adóhatóság, kiderült, hogy mire kíváncsi.

Kulcskérdés az áfa-visszaélések visszaszorítása – mondta a Haszon magazinnak Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, az interjúból a Portfolio is közölt részleteket. Kiemelte, a klasszikus módszerekkel büntetlenül nem lehet már áfát csalni. Az adópolitika és a NAV célkeresztjében is az van, hogy a versenyelőnyt azoknak a vállalkozásoknak biztosítsa, amelyek betartják a jogszabályokat, amelyek pedig nem, azokat a kockázatok feltárása után hatósági eszközökkel, minél gyorsabban ki kell iktatni a piacról – tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette, már elképesztő méretű, összesen

mintegy 7,5 petabyte-nyi adatvagyon áll a AV rendelkezésére.

Ide tartoznak az online pénztárgép-rendszer, az EKÁER, az Online Számla rendszer, a különböző kifizetői adatszolgáltatások, valamint az adóbevallások adatai mellett a nemzetközi információk.

Az adathalmazból – mesterséges intelligenciát is igénybe véve – nyerik ki azokat a mintákat, amelyek nemcsak az ellenőrzést segítik, hanem bemérik a különböző adózói attitűdöket is. Ebből lehet megállapítani, hogy ki jelent valódi kockázatot, ki az, aki csak tévedésből hibázik és ki az, akit támogatni kell a szabálykövetésben.

Sors László az interjúban arról is beszélt, hogy először csalási típusú mintákkal kezdtek, most pedig adózói életutakat építenek, vagyis tudják, hogy melyik adózót mikor és hogyan kell megszólítani.

Mint mondta, alapvetően három dologra vagyunk kíváncsiak:

  • megvalósult-e az értékesítés, a szolgáltatás,
  • arról kiállította-e az eladó a bizonylatot és
  • milyen utat jár be a pénz.

A rendszer január 1-jén kiteljesedik azzal, hogy minden számla adata valós időben látható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×