INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

koronavírus

vakcina

turizmus

turisztikai világszervezet

Érkező utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.

A turizmus nem vár a vakcinára, inkább utazási igazolványt követel

Infostart

A Turisztikai Világtanács szerint már most újraindulhatnának az utazások, nem lehet követelmény az oltás.

A vakcinák hosszú távon segítenek, de nem lehetnek az utazás követelményei. A nemzetközi utazás már minimális kockázatokkal is újraindulhat a hatékony vizsgálati rendszerek és a robusztus higiéniai protokollok kombinációjával – közölte a Turisztikai Világtanács (WTTC), amely a a nagy nemzetközi iparági szervezetekkel összefogva a nemzetközi utazás azonnali helyreállítását sürgeti, anélkül, hogy az országok megvárnák a védőoltásokat.

Ezzel együtt a WTTC elismeri, hogy a közegészségügy a legfontosabb, és üdvözli a vakcinák érkezését, amelyek hosszú távon jelentős szerepet fognak játszani a vírus elleni küzdelemben és a nemzetközi utazás helyreállításában – írja a Magyar Nemzet.

Az ágazat szereplői négy kulcsfontosságú intézkedést határoztak meg, amelyeket végre kell hajtani a nemzetközi utazás biztonságos helyreállításához:

  • globálisan elismert közös tesztelési rendszer a légi kikötőkben, hogy indulás előtt gyors szűréssel minimálisra csökkentsék a vírusátvitel lehetőségét
  • egységes egészségügyi és higiéniai protokollok
  • egyértelmű kockázatkezelési rendszerek
  • úgynevezett utazási igazolványok

Ezek a digitális utazási okmányok a javaslat szerint a vakcinázással párhuzamosan már működhetnének, úgy, mint például a CommonPass, az AOK Pass és az IATA Travel Pass. Az igazolvánnyal a vakcinázáson még át nem esett utasok tanúsíthatnák, hogy tesztelték őket, és igazoltan nem fertőznek, ezzel a megoldással az iparági szakértők szerint hamarabb újraéledne az ágazat anélkül, hogy szükségtelen korlátozásokat, kötelező karantént kellene alkalmazni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018