eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Alappapírtekercsek a Vajda Papír Kft. budapesti gyárában 2017. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Drón tette le a Vajda-Papír új gyárépületének alapkövét

A digitális alapkőletétel részese volt Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki bejelentette: megduplázzák a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét.

A Vajda-Papír 16 milliárd forintos beruházása hatszáz munkahelyet véd meg és 50 újat teremt a Dunaföldváron és térségében élőknek, emellett hozzájárul Magyarország önellátásához a higiéniai papírtermékek területén.

A Nagyvállalati Beruházási Támogatáson keresztül a kormány 5,5 milliárd forinttal segíti a vállalat beruházását.

Ez a támogatási program - Varga Mihály elmondása szerint - eredményes, már 300 milliárd forintnyi fejlesztéshez járult hozzá.

Az eddig 40 milliárdos keretet most a kormány ráadásul meg is duplázza

- jelentette be az alapkőletétel alkalmával a pénzügyminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy Magyarországnak saját lábára kell állni több iparágban, így az egészségipar mellett többek között a higiéniai termékeket előállító cégeknek jelentősége is nőtt. A kormány ezért támogatja azokat a beruházásokat, amelyek erősítik az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik.

Fenn kell tartani a gazdaság szereplőinek a bizalmát és a vállalkozások beruházási hajlandóságát - vélekedett Varga Mihály, hozzátéve: ahogy a járvány tavaszi hulláma után, úgy most is az a cél, hogy a gazdaság működőképessége fennmaradjon, és Magyarország mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára.

A húsz éve családi vállalkozásként indult, mára a papírtermékek piacán vezetővé vált vállalat termékei már a legtöbb hazai áruház polcán megtalálhatók, a Vajda-Papír azonban nem állt meg itt, mára igazi multinacionális vállalatnak számít már, Ooops! márkanevű termékeit Európa-szerte keresik a vásárlók.

Az új üzem a tervek szerint 2022. márciusában kezdi meg a működését,

amelynek köszönhetően a vállalatcsoport gyártókapacitása 50 százalékkal, 70 ezer tonnával nőhet. Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a bővítés ötlete év elején merült fel, amikor látták a növekvő igényeket és azt, hogy a tervezett fejlődési ütemet meghaladó módon előrébb kell hozni a beruházásokat. A most bejelentett új üzemben a legmodernebb technológiát telepítik majd, amely környezetkímélő és magasan automatizált.

Az új üzemcsarnok felépítése mellett beüzemelnek egy alappapírgyártó gépsort is, így a beruházásnak köszönhetően a kapacitás növelése mellett teljessé válik a saját előállítású alapanyag biztosítása a cég higiéniai termékeihez, mindez pedig stratégiai előnyt jelent a vállalat számára - tette hozzá Vajda Attila.

Kiemelte, a cég éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátó is lehet ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is.

A pandémia óta az eddigi, átlagosan napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékeknél, papírtörlőből 20 százalékkal, papír zsebkendőből pedig 10 százalékkal emelték a termelést. Egy magyar család évi 9 kilogramm higiéniai papírterméket használ fel évente, így a cégcsoport egy átlagos évben 13 millió ember higiéniai papírszükségleteit elégítheti ki. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit Skandináviába, a Baltikumba és Kelet-Közép-Európa több mint 20 országába szállítják. A cég 2013-ban Norvégiában is nyitott egy több mint 100 új munkahelyet teremtő leányvállalatot.

Vajda Attila felidézte, hogy Dunaföldváron 2018. novemberében készült el a beruházás első üteme: Európa legmodernebb, a régió legnagyobb papíripari üzeme épült meg, a 15 milliárd forintos beruházást a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek közé sorolta, a Nagyvállalati beruházási támogatási programból 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a fejlesztéshez a cég.

Az új gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a vállalat többletbevétele várhatóan eléri az évi 21 milliárd forintot, amely éves szinten 80-100 millió forint többletbefizetést jelent társasági adóból. A bővülés 50 munkavállaló közvetlen és több száz ember közvetett foglalkoztatását jelenti.

Az Infostart a múlt héten számolt be róla, hogy 11,2 milliárd forintot meghaladó értékben bocsátott ki kötvényt a Vajda-Papír az MNB programjában. A kötvénykibocsátásból származó forrásokból a cég a meglévő hiteleinek refinanszírozását tervezi annak érdekében, hogy sikeres működését és jövőbeni beruházásait, köztük dunaföldvári gyárának újabb bővítését megalapozza.

A vállalat korábban a Máltai Szeretetszolgálat papírellátását is önkéntes alapon vállalta.

A vállalkozás vezetője, Vajda Attila korábban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×